Cum scăpăm de astenia de primăvară?

Cum scăpăm de astenia de primăvară?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Deşi razele soarelui strălucesc cu fiecare zi tot mai îndrăzneţ, mulţi dintre noi ne simţim parcă mai încordaţi şi mai sleiţi de puteri. Iar dacă organismul nostru nu reuşeşte să ţină pasul cu ritmul naturii de vină este cel mai probabil astenia de primăvară.

Deşi nu este propriu-zis o boală, astenia poate fi recunoscută după simptomele prin care se manifestă, de oboseală, disconfort, nervozitate sau lipsa concentrării, şi se tratează printr-o alimentaţie corespunzătoare şi prin activităţi fizice în aer liber. 

Deşi această stare de slăbiciune a fost denumită după anotimpul în care se manifestă, de vină este de fapt alimentaţia din timpul anotimpului rece, bogată în proteine dar săracă în vitamine şi minerale.

„Astenia reprezintă un complex de simptome care se manifestă prin stări de oboseală, lipsa atenţiei, somnolenţă şi prin scăderea capacităţilor fizice şi intelectuale”.

„Acestea apar în general primăvara şi sunt cauzate, printre altele, de carenţa de calciu în organism”.

„Fixarea calciului este favorizată de vitamina D, produsă de organism sub influenţa razelor solare cărora ne expunem cel mai puţin pe timpul iernii”, explică medicul Valentin Boldea, directorul Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică Galaţi.

Cei care se confruntă cu o asemenea stare de slăbiciune trebuie să-şi schimbe imediat regimul alimentar şi să consume cât mai multe fructe şi legume proaspete.

Dacă simptomele asteniei sunt severe este posibil ca aportul de vitamine şi minerale din alimente să nu fie suficient. În acest caz este bine să consultaţi un medic care vă va recomanda suplimente nutritive.

Tot medicul recomandă şi cât mai multă mişcare în aer liber pentru întărirea organismului şi refacerea tonusului, combinată cu un program de somn de cel puţin opt ore şi consumul a doi litri de lichide în fiecare zi.

Astenia de primăvară este asociată cu o uşoară depresie, o stare de nemulţumire şi de iritabilitate. Iar atunci când suntem deprimaţi avem tendinţa de a ne găsi consolarea în alimente bogate în calorii, care dau senzaţia de saţietate şi, aparent, alungă tristeţea.

Această atitudine nu poate aduce decât kilograme în plus şi deci alte bătăi de cap, nicidecum revenirea la o stare de bună-dispoziţie.

O dietă bogată în fibre şi cereale vă poate păstra în formă şi vă redă energia necesară pentru a trece cu bine peste perioada de adaptare la căldura şi lumina primăverii.

Însă cel mai indicat şi relaxant remediu rămânea plimbarea în parc, cea mai la îndemână terapie în mijlocul naturii, care renaşte sub privirile noastre şi ne îndeamnă să-i urmăm exemplul.

Leacuri şi energizante naturale

Pieţele sunt deja pline de verdeţurile primăverii, adevărate concurente ale medicamentelor prin proprietăţile lor curative şi prin aportul crescut de vitamine şi minerale.

Este momentul cel mai potrivit să începem o cură de detoxifiere bazată pe o alimentaţie verde şi proaspătă care ajuta la întărirea sistemului imunitar şi ajută digestia.

Din frunze de ceapă verde, urzici, ştevie, lobodă, praz, leurdă sau păpădie putem prepara delicioase salate sau mâncăruri gătite care alungă astenia şi întăresc organismul.

O cură de spanac, urzici şi leurdă poate fi cel mai bun tonifiant în acest început de sezon, deoarece conţinutul bogat în vitamine, fier şi magneziu al acestor verdeţuri le indică pentru tratamentele împotriva anemiei, hipertensiunii, arterosclerozei şi a afecţiunilor respiratorii.

Citit 770 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.