S-a stins dr. ing. Dumitru Beznea, un pionier al cercetării ştiinţifice gălăţene

S-a stins dr. ing. Dumitru Beznea, un pionier al cercetării ştiinţifice gălăţene
Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

Joi, 3 septembrie 2020, ne-a părăsit Dumitru Beznea, un adevărat pionier al cercetării științifice gălățene, care și-a dedicat întreaga viață studiilor în viticultură în regiunea Galați.  

Născut la 18 iulie 1928 în comuna Cătina din județul Buzău, Dumitru Beznea a fondat în anul 1977 Stațiunea de Cercetări Viticole din Târgu Bujor și a fost directorul ei până la pensionare, în 1999. În trecut, a fost director la IAS Nicorești, iar în perioada 1968-1975 a condus Stațiunea de Cercetări Viticole din Odobești, Vrancea.  

Dumitru Beznea a absolvit Institutul Agronomic din Krasnodar (URSS), devenind inginer în anul 1955 și a obținut titlul de doctor în agronomie în 1966, la Institutul „Nicolae Bălcescu" din București, fiind primul titlu de doctor în științe din regiunea Galați. Teza sa de doctorat a avut aplicabilitate imediată în producție, constituind un ghid prețios în dezvoltarea viticulturii din Galați, de interes chiar și până astăzi. A publicat 42 de lucrări științifice și articole în reviste de specialitate și a coagulat echipe valoroase de cercetători care au continuat temele de cercetare aplicativă inițiate împreună. 

În anul 2019 a publicat un volum de memorii intitulat Jurnalul meu, la Editura Zigotto din GalațiA influențat toate comunitățile în care a lucrat, lăsându-și amprenta de neconfundat, a coagulat echipe valoroase de cercetători care au continuat temele de cercetare aplicativă inițiate împreună. 

Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească în pace!

Citit 3331 ori Ultima modificare Vineri, 04 Septembrie 2020 18:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.