Profesor cercetat pentru tentativă de viol, vreau catedră!

Profesor cercetat pentru tentativă de viol, vreau catedră!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* O fostă elevă a depus plângere la poliţie că ar fi încercat s-o violeze * I s-a dat repartiţie pe post, dar nu i s-a eliberat decizia ISJ, până la clarificarea situaţiei *

Comisia de repartizare a suplinitorilor calificaţi s-a confruntat ieri cu o situaţie limită, am putea spune, în momentul în care a început împărţirea catedrelor pentru educaţie fizică.

Când s-a prezentat la prezidiu profesorul Dănuţ Bârsan, şedinţa a fost practic suspendată pentru mai bine de un sfert de oră, iar inspectorul de specialitate Emilian Pătru şi inspectoarea care se ocupă cu mişcarea personalului didactic, Andra Ionescu, au dat telefoane, aşteptând să fie lămuriţi cum vor proceda.

Iată despre ce era vorba: conducerea ISJ primise o adresă de la poliţie prin care i se aducea la cunoştinţă faptul că Dănuţ Bârsan este cercetat de poliţie în trei dosare, două pentru conducerea unui autoturism cu permisul reţinut pentru suspendare şi unul pentru tentativă de viol. 

„Avem de la poliţie hârtie că este cercetat în trei cauze. Eu nu am dreptul să-l opresc să ia post, până când dosarul nu ajunge la Parchet şi nu se stabileşte că există probe care atestă că ar fi vinovat. Din surse ale Poliţiei, avem însă asigurări că dovezi sunt, dar până când se încheie cercetarea, noi am fost nevoiţi să-l repartizăm pe post. Nu-i vom da, însă, decizie. Dacă se va începe urmărirea penală, şi aşa credem că se va întâmpla, el va fi automat suspendat”, susţine inspectorul general Doruleţ Resmeriţă.

CITEŞTE ŞI   Cazul profesorului cu cazier de la Cuza Vodă

Zgârieturi cu proful de sport

Lucrul cel mai grav este faptul că acuzaţia de tentativă de viol vine din partea unei foste eleve. Despre această situaţie am aflat câte ceva de la directorul Colegiului Naţional „Spiru Haret” – Ion Grecu – unde profesorul Bârsan a predat anul trecut şi unde a terminat studiile şi eleva care a depus plângere pentru tentativă de viol.

„S-a întâmplat în afara şcolii şi după terminarea anului şcolar. Fata a picat bacalaureatul. Sub pretextul că-i dă o carte ca să înveţe la filozofie pentru a doua sesiune, Dănuţ Bârsan a venit şi a luat-o din faţa blocului, de lângă mama sa, cu maşina. Am înţeles că în loc s-o ducă să-i dea cartea, a plimbat-o cu maşina prin zone mai nepopulate şi a agresat-o”.

„Din fericire, nu s-a întâmplat nimic, fata s-a luptat cu el. S-a lăsat cu zgârieturi în ambele tabere. Se pare că, tot legat de cercetările la plângerea de tentativă de viol, poliţiştii au ajuns la concluzia că profesorul a condus maşina şi avea permisul reţinut”, ne-a prezentat situaţia, pe scurt, directorul Ion Grecu.

„Dacă mi l-ar mai repartiza în şcoală, mi-aş da demisia”

Tot de la acesta am aflat că acuzele de tentativă de viol nu sunt singurele lucruri care i se impută lui Bârsan.

Directorul de la „Spiru Haret” a mai primit diverse reclamaţii de la părinţi că profesorul de educaţie fizică s-ar purta necuviincios cu fetele. Mai trebuie spus că la finele anului şcolar,  directorul Grecu şi Dănuţ Bârsan au avut un conflict legat de încheierea mediilor.

„A plecat în banchet cu elevii de-a XII-a fără să încheie mediile unora dintre ei. Enervat, am făcut greşeala să pun mâna pe stilou să le închei eu mediile respectivilor. Când s-au întors din banchet, am aflat că de fapt elevii respectivi fuseseră scutiţi la sport, iar Bârsan refuza să le primească adeverinţele medicale. Cei trei elevi mi-au dat declaraţie scrisă că, pentru a le primi acele adeverinţe, profesorul le dăduse întâlnire într-un parc”, precizează Ion Grecu. 

Directorul susţine că s-a interesat şi despre comportamentul său la celelalte şcoli unde a mai predat şi că are informaţii că la Barcea ar fi fost implicat într-un alt scandal vizavi de fetele de la clasa a VIII-a.

Directorul de la „Spiru Haret” a concluzionat  ferm: „Este un om care mie, personal, nu mi se pare potrivit pentru învăţământ. Am refuzat să-i dau continuitate pe post. Dacă mi l-ar mai repartiza în şcoală, mi-aş da demisia”.

Având jumătate de normă la Furcenii Vechi şi Noi, Dănuţ Bârsan a primit însă continuitate pe post la cele două şcoli (fără decizie scrisă a ISJ, deocamdată), unde se va duce în caz că dosarul său nu va fi înaintat Parchetului din lipsa dovezilor.

În dezbaterea pe care „Viaţa liberă” a iniţiat-o în urmă cu câteva săptămâni, ne este iar ridicată mingea la fileu. În ce măsură astfel de oameni au dreptul să predea în învăţământ, în condiţiile în care se ştie că un cadru didactic este mai mult decât un simplu furnizor de servicii educaţionale, el având obligaţia să fie şi un model pentru  elevii săi.

Citit 5326 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.