Cât să continuăm festinul de Paşti?

Cât să continuăm festinul de Paşti?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Dacă v-au mai rămas din belşug bucate de la masa de Paşti şi nu vreţi nici în ruptul capului să le lăsaţi altora bunătăţile pregătite cu greu, ar fi bine să aveţi mare grijă!

Alimentele care compun masa tradiţională servită la praznic sunt sănătoase numai atunci când sunt consumate cu măsură şi, de preferinţă, pentru o perioadă scurtă de timp!

Totodată, mai ales în situaţia în care suferiţi de diverse boli cronice în cazul cărora se impun restricţii alimentare, ar fi indicat să nu mâncaţi de-a valma fripturi, alături de diverse alte preparate din carne, ouă roşii şi cozonaci.

Şi e important, mai ales, să nu stropiţi mesele bogate cu alcool, zile la rând. În caz contrar, este foarte posibil ca săptămâna de după marea sărbătoare – perioadă destinată refacerii organismului şi revenirii la dieta care include lactate şi carne – să devină pentru dumneavoastră una a patimilor digestive.

În cazul în care coşul cu ouă roşii de pe masă nu s-a golit încă şi aveţi de gând să vă înfruptaţi din el cel puţin câteva zile de acum încolo, ideal ar fi să nu mâncaţi mai mult de unul sau două ouă roşii, după o singură masă principală, nu după fiecare dintre ele.

Cozonacul – un desert destul de consistent – trebuie de asemenea servit cu prudenţă. Una sau două felii, de preferinţă dimineaţă, cu lapte sau ceai, ar putea fi cea mai inspirată alegere.

Nu de alta, dar e bine ştiut că ce e mult strică şi important este să vă bucuraţi de gust, nu să ingurgitaţi cantităţi pantagruelice de mâncare.

Un sfat util din partea specialiştilor: după ce aţi terminat de mâncat, chiar dacă nu v-aţi săturat, faceţi o pauză de circa 10 minute înainte să vă năpustiţi asupra următorului fel.

În cele mai multe dintre cazuri s-ar putea să constataţi că senzaţia de foame dispare şi că organismul dumneavoastră se simte deja îndestulat.

E nevoie de moderaţie şi atunci când consumaţi carnea de miel. Bogată în colagen, aceasta trebuie gătită suficient, astfel încât să fie bine tolerată de organism.

Apoi, este important să nu includeţi în componenţa unei singure mese prea multe feluri gătite cu carne.

Spre exemplu, chiar dacă sunteţi sănătos tun, o masă cu mici, drob, friptură de miel şi dulciuri de sezon ar putea fi mai mult decât puteţi suporta, mai ales dacă vă simţiţi îndreptăţiţi să mai beţi şi alcool pe măsură.

Vinurile pot fi foarte bine băute cu apă, iar băuturile tari ar trebui mai degrabă servite ca digestive, în cantităţi mici. Cafeaua băută la scurt timp după masă poate contribui la digestia uşoară.

Mai mulţi specialişti în nutriţie sunt de părere că între mese ar trebui să faceţi o pauză de cel puţin trei ore şi să optaţi pentru o cină frugală, cel mai târziu în jurul orei 19.00. 

În cazul în care aveţi probleme digestive ce nu se ameliorează cu ajutorul medicamentelor eliberate fără prescripţie medicală, cereţi sfatul medicului de familie sau al gastroenterologului.

Cu tratamentul potrivit, s-ar putea ca disconfortul dumneavoastră să dispară ca prin farmec!

Citit 635 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.