Bătălia pentru spaţiu locativ

Bătălia pentru spaţiu locativ
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* De-a lungul istoriei nu ne-am dovedit vreun neam de cuceritori, nu ne-a plătit careva tribut şi nici nu s-a bătut cu noi pentru neatârnare * Dar când a fost vorba de câştigat spaţiu sau teren în plus, gălăţeanul, şi în genere, românul, e un adevărat maestru al ingeniozităţii * Grădinile suspendate ale Semiramidei, locuinţele lacustre şi pilonii pe care se sprijină pălesc de ciudă * Însăşi atracţia gravitaţională primeşte un pumn în plex *

Ingeniozitate, kitsch, disperare după fiecare centimetru de spaţiu în plus câştigat, puteţi să-i spuneţi cum vreţi.

Sufleteşte, nu-i putem condamna pe locatari pentru faptul că n-au mai suportat să trăiască în cutia de chibrituri a apartamentului şi au căutat să „muşte” din libertate.

Rezultatul nu e nici estetic, nici arhitectural, dar e practic, deşi teribil de nesigur. Românul nu s-a născut arhitect, proiectant sau estetician, dar a reuşit să devină.

„Apendicele” care au acoperit aproape în totalitate faţada blocurilor cu adevărate chichineţe numite pompos locuinţe sunt surprinse într-un cartier gălăţean mărginaş.

Nu vă spunem care, pentru că nu e singurul, pretutindeni în Galaţi poţi găsi aşa ceva.

„Excrescenţe” - improvizaţie pe temă dată

Atracţia gravitaţională să-şi ţină gura! Construcţiile „marsupiale” din imagine sfidează înălţimea şi rămân pe poziţii.

E dreptul lor să nu se sprijine pe vreun stâlp plantat în pământ! Secretul pentru care domină în mărime toate „improvizaţiile” vecinilor îl ştie doar proprietarul lor.

Dotate cu acoperiş, aer condiţionat şi perdeluţe, dependinţele în cauză oferă tot confortul necesar unui trai modern.

Neorealist

Gălăţenii au luptat aprig pentru un centimetru de spaţiu în plus. La început, şi vorbim de anii de dinainte de Revoluţie, la geamul „garsonierelor” sau al locuinţelor căminelor de (ne)familişti au apărut cutiile de metal pe post de răcitor, iarna, şi dulap de alimente vara, suplinind lipsa unui frigider calificat.

De la ele s-a dezvoltat un soi de „balcon” închis, devenit ulterior anticameră şi apoi bucătărie propriu-zisă.

Doi piloni metalici pe post de cariatide neorealiste susţin greutatea acestui spaţiu adăugat în plus apartamentului şi buna cooperare transvecinică dintre locatarul de sub şi cel de deasupra.

Ghici cum arată faţada originală?

Întrebare de o mie de puncte. Unde e faţada blocului? Sau măcar cum arată? Ne îndoim că îşi mai aminteşte careva de ea.

„Apendicele” care au acoperit suprafaţa externă a blocului par de-o veşnicie acolo.

Din metal, din cărămizi şi mortar, mai estetice, mai practice, mai mari, mai mici cu termopan sau fără termopan, văruite în culori agreabile, pastelate sau lăsate „natur”, improvizaţiile gălăţenilor sunt la putere şi au cucerit cam tot ce era de cucerit.

Se sprijină unele pe altele pe piloni care ajung două etaje mai jos, fac corp comun la ultimul etaj, şi oferă locatarilor un plus de confort într-o locuinţă mai mult decât înghesuită.

Avantaj net, locatarii de la parter au improvizat ca orice buni gospodari, cu adânci rădăcini rurale, nişte curticele împrejmuite, cu băncuţe, umbreluţe de stat la soare, loc pentru gătar şi vreun câine legat în lanţ dispus să le păzească în schimbul unei porţii de mâncare.

Tăcere!

Departe de noi gândul de a le le face vreun rău gălăţenilor care au apelat la asemenea soluţii disperate pentru un milimetru în plus de spaţiu locativ.

Am încercat însă, pentru cei care plănuiesc asemenea „extinderi” să aflăm şi care sunt condiţiile legale de realizare a lor.

La finele lunii martie, i-am solicitat, în scris, arhitectului-şef al municipiului Galaţi, drei Florentina Iugan, un punct de vedere oficial.

Am rugat-o să ne spună care sunt actele de care un cetăţean are nevoie pentru a-şi extinde apartamentul, cât poate dura obţinerea lor şi ce modificari aduse apartamentului au nevoie de autorizaţie de la Primărie.

Din păcate, după o amânare, nu am mai primit niciun răspuns din partea drei arhitect-şef şi, totodată conducătoare a Direcţiei de Urbanism din cadrul primăriei.

O atitudine cel puţin păguboasă pentru un funcţionar care s-a declarat în repetate rânduri pentru transparenţă totală…

Citit 2118 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.