Campioni la proiecte sociale

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Deşi la capitolul absorbţie fonduri europene Galaţiul nu are prea multe motive de mândrie, măcar îşi arată pe deplin interesul când e vorba de finanţare pentru proiecte sociale.

Recent, directorul general al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Sud-Est, Luminiţa Mihailov, a felicitat Galaţiul pentru promptitudinea cu care a acţionat pentru a depune proiecte sociale:

“Există în prezent 5-6 proiecte de valori mari, aproape un milion de euro de fiecare, care sunt depuse şi se află în diferite etape de evaluare. Proiectele primite aproape că depăşesc cu 50 la sută bugetul alocat în acest moment. Dacă din totalul de 12 proiecte vom avea cinci-şase la Galaţi, e o performanţă foarte mare”, a declarat directorul ADR.

Şi totuşi, cum de stăm aşa de prost cu absorbţia fondurilor dacă proiectele sociale sunt mai numeroase decât finanţarea?

„Concluzia că e o criză în implementare e corectă. Avem, la nivelul ţării, şapte programe finanţate prin politica de coeziune a UE, dar din acestea şapte, Programul Operaţional Regional (POR) este singurul sau printre puţinele care funcţionează”, a explicat Luminiţa Mihailov.

„Pe POR sunt 5 axe prioritare. Cea mai mare este dedicată dezvoltării urbane, unde finanţăm planurile integrate de dezvoltare urbană. Galaţiul a depus un PID care însumnează mai mult de 18 milioane de euro, bugetul alocat, şi la finele lunii mai vom avea evaluarea finalizată”.

„Pe a doua Axă prioritară, care vizează drumurile, avem două drumuri judeţene şi strada Basarabiei în finanţare. Merge cel mai prost Axa dezvoltării economice şi asta din cauza lipsei de cofinanţare”.

„Pe Axa 5, dezvoltarea turismului valorificarea patrimoniului cultural, avem Muzeul Dunării de Jos depus de Episcopie care va intra în evaluare. Avem proiecte care depăşesc de de trei ori bugetul alocat, dar nu pe toate axele”, a explicat directorul ADR-SE.

Agenţia se confruntă cu o lipsă de spaţiu ce tinde să se agraveze. Documentaţia care trebuie păstrată până în 2020 este uriaşă. Imaginaţi-vă numai că pentru un proiect se adună 15-20 de bibliorafturi, cel puţin!

Citit 604 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.