Statutul elevilor, în pregătire

Statutul elevilor, în pregătire
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Proiectul Legii Educaţiei Naţionale înseamnă, pentru elevi, nu doar schimbări majore în privinţa evaluărilor sau a structurii ciclurilor de învăţământ, dar şi noi regulamente şcolare.

La sfârşitul săptămânii trecute, la Deva a avut loc Adunarea Generală a Consiliului Naţional al Elevilor. Galaţiul a fost reprezentat de preşedintele Consiliului Elevilor din Liceul Teoretic „Dunărea”, Antonio Vicol.

La această întâlnire, elevii au propus un Statut al lor, care ar urma să fie aprobat de Ministerul Educaţiei. De altfel, în proiectul Legii Educaţiei Naţionale, înaintat Parlamentului României, se stipulează elaborarea unui statut al drepturilor şi îndatoririlor elevilor, aprobat prin ordin al ministrului, în baza căruia fiecare unitate de învăţământ îşi va realiza un regulament şcolar propriu.

Astfel, conform unui comunicat de presă postat pe www.edu.ro, proiectul de Statut defineşte învăţământul preuniversitar ca fiind centrat pe nevoile elevilor, văzuţi ca membri cu drepturi depline ai comunităţii preuniversitare.

În primul capitol sunt enunţate principiile generale şi 11 principii specifice care reglementează activitatea elevilor, indiferent că studiază într-o instituţie de stat sau privată.

Capitolele 2 şi 3 din proiectul de statut descriu o serie de drepturi şi obligaţii ale elevilor, aşa cum apăreau, de altfel, în regulamentele şcolare ale instituţiilor de învăţământ:

-    dreptul la un învăţământ de calitate, consiliere academică şi susţinere în derularea de activităţi extraşcolare,

-    obligaţia de a frecventa cursurile sau interdicţia de a poseda şi difuza materiale cu caracter obscen sau pornografic,

-    interdicţia de a utiliza telefoane celulare în timpul orelor de curs, al examenelor şi al concursurilor.

La aceeaşi întâlnire, reprezentanţii Ministerului Educaţiei au ascultat şi doleanţele elevilor vizavi de forma ideală a Legii Educaţiei Naţionale (inoportunitatea trecerii clasei a IX-a la gimnaziu, nemulţumiri privind structura bacalaureatului, necesitatea ca din Consiliul de Administraţie al şcolii să facă parte şi un elev).

Citit 1063 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.