Profesoara Tania Bogdan: Legea Educaţiei, făcută „pe picior”

Profesoara Tania Bogdan: Legea Educaţiei, făcută „pe picior”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Nepotriviri şi prevederi hilare, reclamă liberala gălăţeană *

Finanţare necorespunzătoare, politizare excesivă, anularea autonomiei universitare, nestimularea resurselor umane prin stabilitate a locului de muncă, lipsa de perspective şi de stimulare în carieră – astfel este definit de către profesoara liberală Tania Bogdan proiectul Legii Educaţiei emis de Guvern.

Cum proiectul  prevede termene de aplicare care merg până în 2013, liberala speră ca Legea Educaţiei în varianta Boc să nu intre în vigoare niciodată.

Proiectul de lege este plin de greşeli, spune Tania Bogdan, vicepreşedintă a Consiliului Judeţului. Fost inspector general şcolar în timpul guvernării liberale, profesoara arată, cu exemple, că proiectul legii a fost făcut „pe picior”, cu multe defecte.

Lipseşte „principiul legalităţii”: unele articole încalcă Codul Muncii. Astfel, potrivit proiectului, în învăţământul primar cu predare în limbile minorităţilor naţionale, calificativele din cataloage se vor nota şi în limbile de predare. Ceea ce intră în contradicţie  cu alt articol, care prevede că în documentele şcolare avizate de minister, deci şi în cataloage, înscrisurile se fac în limba română.

Programul „Şcoală după şcoală” încarcă părinţii, care ar fi obligaţi să plătească pentru desfăşurarea acestui program, de altfel foarte bun. Corect ar fi să se prevadă că părinţii „pot” să facă acest lucru, nu că sunt obligaţi să finanţeze.

„Bacalaureatul riscă se devină hazliu”, „a căzut în derizoriu”: candidatul ar urma să treacă dacă obţine 6 la probele scrise şi „s-a prezentat” la cele orale, ceea ce poate însemna şi… o simplă vizită, nu o examinare.

Foarte multe discuţii au fost pe marginea Consiliului de Administraţie al şcolii, care, după proiectul de lege, este dimensionat la un număr fix de reprezentanţi, cu ignorarea numărului de elevi, numărului de cadre didactice şi de consilieri locali, iar elevul lipseşte cu desăvârşire. „E inadmisibil ca 50 la sută din Consiliu să nu fie cadre didactice!” Preşedintele CA ar urma să fie schimbat la numai 6 luni.

Norma didactică este „nestimulativă”  pentru profesorii cu performanţe: pentru toţi este aceeaşi normă!

Profesoara a cules din proiect şi „lucruri din cale-afară de hazlii”. Referindu-se la art. 279, alin. 2, liberala observă: „Salarizarea învăţătorilor şi educatoarelor nu va depinde de nivelul studiilor, ci de nivelul ocupat. Asta în condiţiile în care toţi învăţătorii sunt puşi să facă studii superioare, nu mai contează – dacă e învăţător, primeşte leafă mai mică!”

„Perla” acum urmează. În loc să prevadă ceva, textul legii… descrie: „Mulţi învăţători cu studii medii, absolvenţi ai liceelor pedagogice, sunt mai bine pregătiţi decât mulţi cu studii superioare”.

Citit 2034 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.