„Nemţoaicele”

„Nemţoaicele”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Sunt doar nouă unităţi de învăţământ din Galaţi în care se predă limba germană. Numărul profesorilor este şi mai mic.

Cu toate acestea, anual, elevii noştri se întorc cu premii la olimpiada de la această disciplină. Anul acesta, din 4 participanţi, 2 au obţinut distincţii.

„Miss Boboc” şi la olimpiade

Raluca Nazare de la CNVA (clasa profesoarei Roxana Gogoaşă) a ajuns pentru prima dată la faza naţională şi a obţinut premiul al II-lea.

„Am participat de mai multe ori la faza judeţeană, dar sunt puţine locuri pentru lotul naţional. Deşi m-am clasat de fiecare dată printre primii, abia acum am prins un loc în lotul naţional şi premiul vine ca o confirmare a muncii mele”, ne spune tânăra, frumoasă ca un manechin.

Deşi a fost aleasă Miss Boboc în clasa a IX-a, preferă lucruri mai serioase. Recent a obţinut Certificatul „Goethe”, care-i conferă dreptul la muncă şi şedere în Germania, unde-şi doreşte să studieze, după terminarea liceului, relaţii internaţionale.

Limba germană – moştenire şi datorie de familie

Sabina Albrich, elevă în clasa a XI-a la Colegiul „Cuza”, a obţinut anul acesta o menţiune la naţională, după ce ani la rând a participat la fazele judeţene sub îndrumarea profesoarei Ştefania Toderaşcu.

Învaţă germana din clasa I, pentru că aşa au vrut părinţii:  „Dacă la început a fost doar ceva impus de părinţi, pe parcurs a început să-mi placă foarte mult această limbă. M-a bucurat nespus când am început să pot citi jurnalul scris în germană de străbunicul meu”, ne mărturiseşte Sabina.

Deşi distincţiile obţinute de cele două tinere le oferă posibilitatea să intre la orice facultate de filologie cu specializare germană, acestea refuză o carieră în învăţământ, considerând că astfel s-ar plafona.

Opinia lor n-a fost împărtăşită si de profesoara Ştefania Toderaşcu,  care le-a însoţit la interviu:

„Sunt satisfacţii. Mai ales mă bucur că sunt printre profesorii care au reuşit să convingă tinerii să înveţe această limbă. În prezent am 6 foste eleve studente la filologie germană, iar două dintre ele chiar au obţinut burse semestriale în Germania”, ne spune dăscăliţa de la „Cuza”, mândră că măcar câteva dintre fostele ei eleve se vor întoarce la Galaţi să-i înveţe germana şi pe alţi elevi.

Citit 4203 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.