Vlădeştiul gălăţean (pentru că mai avem comune cu acelaşi nume în judeţele Arges şi Vâlcea) este o comună din nord-estul judeţului, aflată exact la graniţa cu Moldova, loc în care se termină Uniunea Europeană şi începe… restul lumii.
Cele două sate componente sunt Vlădeşti - cu 1.400 de locuitori, şi Brăneşti - cu 970.
La pescuit. De basarabeni
Vlădeştiul este locul din care, cel o dată la două săptămâni, poliţiştii de frontieră gălăţeni pescuiesc… basarabeni. Calităţile acvatice nu le lipsesc fraţilor de peste râu: sunt buni înotători prin Prut şi numai buni de făcut colet, cu tot cu dosarul penal, şi înapoiaţi în republica lor.
Baltă şi izvoare
Cât despre „balta din Vlădeşti”, care are sindicate întregi de fani la Galaţi - nu e voie să pescuim în ea. „Interese mari”, ne şopteşte primarul Eracli Drujescu.
Nici izvoarele din Vlădeşti - cu apă pură, nu ca apa noastră de la robinet - nu o duc mai bine, ele fiind lăsate în uitare, la margine de comună şi început de Oancea.
Despre pădurea Cordaşi - şi cei 267 de hectare pe care se întinde - auzim doar că este jefuită sistematic, dar că la cât de frumoasă şi bogată este, rezultatele tâlhăriilor se vor vedea doar peste ceva timp.
Şi Poliţie. Şi dispensar. Şi farmacie!
Pe poliţişti nu i-am văzut. În rest, răspundeau la apel şi asistenta Dafina Petru, de 30 de ani la locul de muncă în dispensarul comunei, şi farmacia.
„Vom trage apă curentă în dispensar”, explică primarul, iar asistenta îl pune să promită: „Anul ăsta!”. „Păi, da?! Anul ăsta!”, se ambiţionează primarul Drujescu.
Furturile…
…sunt nemulţumirea declarată a primarului Eracli Drujescu: „Sunt cea mai gravă şi mai constantă problemă a Vlădeştiului”.
„Sunt doar doi poliţişti - pentru că pe unul l-am dat la Oancea, după incidentul de anul trecut, când un poliţist de acolo l-a împuşcat mortal pe un manelist - şi nu fac faţă”.
„Se fură lemne, furaje din curţi, păsări, vin, copaci… În total, avem peste 100 de furturi clasate cu Autor Necunoscut, de la începutul anului”.
Proiectele europene şi bază sportivă
Comuna va avea, cât de curând, speră primarul, apă curentă. Şi asta datorită Ordonanţei de Guvern nr.7, care promite fonduri de 700.000 lei pentru întregul proiect al tragerii apei în întreaga comună.
„Tot prin O.G. 7 vreau să fac şi o bază sportivă, care va fi amplasată în spatele şcolii, cu fonduri de 100.000 lei. Baza va consta într-un teren sintetic, de handbal-tenis, cu o cameră de gimnastică şi vestiare”, spune primarul Vlădeştiului.
Copilăret - cât cuprinde
Dacă de prea multe plecări în străinătate - Spania, Italia - comuna nu se prea poate plânge, atunci la fel de constante sunt lucrurile şi în ceea ce priveşte şcolarii:
„Sunt în total 270 de şcolari, dintre care 60 de copii de grădiniţă - 40 la grădiniţa din Vlădeşti şi 20 la cea din Brăneşti - şi 200 de elevi de clasele I-VIII”, detaliază Tănase Cepraga, directorul Şcolii Vlădeşti.