Găuri în buzunarul pacientului, la Spitalul Clinic de Urgenţă Galaţi!

Găuri în buzunarul pacientului, la Spitalul Clinic de Urgenţă Galaţi!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Laboratorul de analize al Spitalului Clinic de Urgenţă Galaţi nu se mai află,  începând de luna trecută, în relaţii contractuale cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Galaţi.

Cu alte cuvinte, puteţi să solicitaţi în continuare analize de sânge în acest laborator, dar nu veţi beneficia nici de compensaţiile, nici de gratuităţile cu care v-aţi obişnuit deja.

Dimpotrivă, va trebui să plătiţi totul cu bani din buzunar (excepţie de la regulă făcând pacienţii care sunt internaţi în spital  şi care nu vor fi obligaţi să plătească).

Motivul: laboratorul de analize din ambulatoriul Spitalului Judeţean nu este certificat RENAR (un tip de certificare a calităţii activităţii prestate), aşa că nu mai poate încheia contract cu CJAS.

„La nivel de oraş, în afara laboratoarelor din spitale, cam toate au acest tip de acreditare”, a precizat preşedintele CJAS, farm. Olimpia Buzia.

Acest lucru înseamnă că veţi putea să beneficiaţi, în continuare, de analize compensate şi gratuite, dar nu în ambulatoriul de la Judeţean, ci în clinicile din oraş.

Evident, trebuie să vă înarmaţi cu multă răbdare, pentru că şansele să ajungeţi în bătaia seringii într-o săptămână sau două sunt relativ mici. Mai ales că şi banii pentru cumpărarea unor astfel de servicii s-au cheltuit aproape în întregime.

Bani din buzunar vor scoate, de acum încolo, şi gălăţenii care vor solicita, la Spitalul Clinic de Urgenţă, investigaţii imagistice în regim ambulatoriu. Nici la acest capitol spitalul nu are acreditarea cerută de lege (de tip ISO, de această dată).

Acreditarea: un proces de durată şi extrem de scump

Detalii cu privire la situaţia de faţă ne-a oferit şi managerul Spitalului Clinic de Urgenţă, dr. Marin Crăciun.

„Cum aceste acreditări nu există în prezent, suntem obligaţi să lucrăm în acest fel, provizoriu, până la obţinerea lor. Trebuie accentuat faptul că vorbim doar despre analizele şi investigaţiile imagistice de care au nevoie pacienţii noştri în regim de ambulatoriu. Cei internaţi nu plătesc”.

„Sigur că ne străduim să luăm măsurile necesare şi să demarăm procedurile de autorizare. Problema este, pe de o parte, că astfel de acţiuni durează foarte mult”.

„Apoi, mai ales în cazul certificării ISO pentru operarea investigaţiilor imagistice, costurile totale estimative s-ar putea să egaleze investiţia în aparatură”, a mai spus dr. Crăciun.

În condiţiile crizei actuale, când pacienţii Judeţeanului trebuie să îşi cumpere materiale sanitare, iar spitalul funcţionează şi pe datorie (aşa cum a precizat managerul pentru „Viaţa liberă”, într-o discuţie precedentă) e greu de crezut că se vor găsi bani pentru certificări, de azi pe mâine.

Oricât de nefiresc ar fi, dacă vreţi gratuitate sau compensaţie la analize şi investigaţii imagistice, iar starea dumneavoastră nu justifică internarea în spital, nu vă rămâne decât să apelaţi la laboratoarele şi clinicile private.

Citit 990 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.