Se termină banii de compensate

Se termină banii de compensate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Luni, prea puţine farmacii riscau să elibereze reţete compensate şi gratuite, în lipsa unor precizări clare cu privire la bugetul de profil al CJAS pe luna în curs * Se încearcă angajarea unor noi credite de angajament, deşi abia am intrat în trimestrul al II-lea al anului * Umblă zvonul că farmaciile şi-au putea primi banii la 360 de zile (adică la aproape un an) de la eliberarea reţetei * Din fericire, bolnavii incluşi în programele naţionale (diabet, oncologie etc.) nu vor avea de suferit, deocamdată * Orice s-ar întâmpla, un lucru e sigur: vin vremuri grele *

Încă din momentul în care Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) a primit fila de buget pe 2010, am avut motive serioase de îngrijorare! Gălăţenilor le fuseseră alocaţi cu 37,45 la sută mai puţini bani pentru medicamente compensate şi gratuite decât în 2009.

Colac peste pupăză, pentru a regla mecanismele pieţei la nivel de importatori şi distribuitori, de la 1 aprilie s-a modificat şi cursul monedei unice europene folosit în calculul preţul medicamentelor.

Astfel costul celor mai multe dintre medicamente a crescut, la raft, cu circa 6 la sută. Iar odată cu contribuţia pacientului au crescut, înţelegem noi, şi cheltuielile de compensare ale CJAS pentru fiecare produs în parte.

Va fi, deci, mai mult de plată în lunile care vin, deşi banii pentru compensate şi gratuite sunt foarte putini, chiar şi pentru luna mai, a precizat, luni, preşedintele CJAS, farm. Olimpia Buzia.

Ieri, nu prea se onorau reţete

Ieri dimineaţă, farmaciile din Galaţi nu semnaseră încă nici un contract cu CJAS pe 2010 (până în prezent lucrându-se pe bază de acte adiţionale).

Şi dacă în trecut farmaciştii eliberau compensate şi gratuite chiar în lipsa contractului semnat, convinşi fiind că îşi vor primi banii până la urmă, acum se cam feresc să o mai facă.

Pe bună dreptate, am putea spune, pentru că nu ştiu cu siguranţă câţi bani va avea la dispoziţia CJAS pentru astfel de cheltuieli, în mai.

„Mai onorăm deocamdată câteva reţete, ne-a spus farmacistul-şef Ana Mocanu, de la Esculap 2. Totuşi, nici nu ştim cum să procedăm… Nu ştim absolut nimic despre ce va fi”.

La Rom Gal Leader nu se eliberau, ieri dimineaţă, medicamente compensate şi gratuite, la fel cum nu se eliberau nici la Adirafarm SRL.

„Dat fiind că nu se ştie nimic despre banii care urmează să vină, e şi normal să se întâmple aşa. Pe de o parte n-am semnat contract şi nu avem baza legală pentru a elibera medicamentele de pe reţetele respective”.

„Pe de altă parte, nici nu ştim nimic despre cât se va putea deconta la nivel de CJAS”, a declarat vice-preşedintele Colegiului Farmaciştilor din Galaţi, farm. Aneta Badea.

Eventuale soluţii

În acest moment, se încearcă contractarea unor noi credite de angajament, probabil pe fiecare lună în parte. Ar putea fi o soluţie, deşi faptul că ne tratăm pe datorie, deşi abia am intrat în trimestrul al II-lea al acestui an, nu prevesteşte nimic bun pentru bolnavi.

Din câte am înţeles noi, se vehiculează şi creşterea termenului de plată a CJAS către farmacii de la 210 zile la 360 de zile.

Într-o astfel de situaţie, farmaciştii nu prea ar avea de ales decât să aştepte un an până să îşi primească banii, deşi cu siguranţă nu o vor face bucuroşi.

Citit 561 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.