Bătaia cu apă a ultimei zile de vară

Bătaia cu apă a ultimei zile de vară
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Pentru un oraş în care nu se întâmplă aproape nimic, niciodată, bătaia cu apă, de ieri, din Grădina Publică, a celor aproape 200 de puşti, ar

putea deveni un eveniment memorabil.

Nu neapărat pentru scandalizarea tradiţionaliştilor, mai în vârstă, care au plecat din parc, atunci când a început bătaia cu apă. Nici măcar pentru susţinerea pe care le-o ofereau copiilor din fântână câteva bunici cu nepoţei sau vânzătoarea de la toneta de îngheţată.

Şi nici măcar pentru nasul spart al unui copil care, în joaca lui cu apa, a alunecat şi s-a lovit. Evenimentul de ieri rămâne memorabil pentru capacitatea de mobilizare a tinerilor şi pentru intenţia lor declarată:  aceea de a sărbători o ultimă zi de vară şi de final de vacanţă,  înainte de începerea şcolii.   

Copilărie în fântâna arteziană

Cu câteva minute înainte de ora 16.00, Grădina Publică era deja plină de tineri, cu vârste cuprinse în 13 şi 25 de ani, fiecare purtând măcar un bidon de plastic, dacă nu o găleată.

Iar distracţia a izbucnit precum apa la robinet; copiii şi-au umplut, la grămadă, sticlele cu apă din fântâna arteziană şi de la cişmelele din parc şi au început să se ude unii pe alţii.

Nu a trecut mult şi mulţi din ei au sărit în fântână, spre enervarea maximă a celor doi agenţi de pază de la IPS (International Protect Security), alături de care a mai venit un coleg de-al lor, ceva mai târziu.

„Domnule, asta nu e ceva organizat. Primăria nu ştie nimic despre asta. Nu e în regulă. Copiii pot aluneca pe dalele ude, se pot lovi. Uitaţi, au intrat în fântână, dar se pot lovi pe acolo, de conductele din apă… Unii sunt mai mici de înălţime, dacă nu ştiu să înoate?”, ne-a spus, supărat, agentul de pază Eugen Secobeanu, cerându-i unui tânăr care se recomandase ca fiind organizator: ”Scoateţi-i din apă!”. „Cum să-i scot? Nu vedeţi câţi sunt? Nu am cum!”, a replicat Laurenţiu Popa, preşedinte al asociaţiei „Alternative Galaţi”.

Fără ţidulă, dar cu "undă verde"

„Primăria nu a organizat, dar am undă verde de la domnul viceprimar Ciumacenco, mi-a spus că atunci când am de organizat o acţiune, nu e nicio problemă, doar să am grijă să nu las mizerie, să nu se întâmple probleme…”, a mai spus Laurenţiu, care chiar s-a ocupat, pe seară, de strângerea PET-urilor de pe „câmpul de luptă”.

Alţi doi tineri, Livia şi Valentin (Angelino), care s-au recomandat ca fiind organizatori, ne-au spus: „Ne-a venit ideea când era foarte cald afară şi am vorbit cu prietenii pe facebook, aşa ne-am adunat prima oară, în iulie… Atunci am fost 60, dar acum suntem peste o sută. Vrem să ne distrăm, tinerii din ziua de azi nu mai au unde să se distreze şi stau prea mult la calculator”.

Pe de o parte, distracţia de ieri, din Grădina Publică a fost un lucru inedit şi dă de gândit în legătură cu posibilităţile destul de limitate din Galaţi de petrecere a timpului liber de către copii.

Pe de altă parte, joaca lor, nesupravegheată de adulţi, s-ar putea lăsa cu vânătăi sau chiar cu îmbolnăviri – o sută de copii într-o fântână sună ca o definiţie perfectă a   conjunctivitei… Cu toate acestea, este clar că tinerii nu prea au ce face în timpul liber şi nimeni nu le oferă vreo alternativă.

Dacă adulţii oraşului care se vor scandaliza astăzi aflând ce-au făcut copii lor ieri s-ar fi gândit la variante de distracţie pentru tineri încă din iulie, când a avut loc prima bătaie cu apă, poate că lucrurile ar fi stat acum altfel. Să sperăm însă că o astfel de nevoie a tinerilor – clamată în parc, printre jeturile de apă – nu va fi folosită electoral…

Citit 1649 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.