La sfârşitul săptămânii trecute s-a desfăşurat, la Galaţi, prima ediţie a Concursului Naţional „Stelele Ştiinţei”, competiţie organizată de Inspectoratul Şcolar Judeţean Galaţi, Colegiul „V. Alecsandri” şi Colegiul Naţional „Al. I. Cuza”.
Probele s-au desfăşurat sâmbătă şi duminică, la Colegiul „V. Alecsandri”.
Scopul concursului este promovarea învăţării ştiinţelor, mai exact chimia, fizica, biologia, informatica, prin intermediul experimentului, utilizând descoperirea dirijată şi investigaţia ştiinţifică.
Aproximativ 350 de elevi, de ciclul primar, de gimnaziu şi de liceu, din Galaţi, Bucureşti, Constanţa s-au întrecut în a demonstra colegilor şi mai ales juriului abilităţile lor de practice. Echipele de elevi au prezentat, în total, 119 lucrări.
Aşa cum am aflat de la directoarea adjunctă a Colegiului «Cuza», Pamfilia Dumitraşcu, juriul a fost format din profesori de la diferite şcoli şi licee, de la Facultatea de Ştiinţe a Universităţii «Dunărea de Jos» şi reprezentanţi ai Center Science Education and Training.
Gălăţenii, câştigători
Întrucât au câştigat majoritatea locurilor pe podium, elevii gălăţeni vor avea destul material pentru completarea portofoliilor educaţionale care ar putea fi introduse prin noua Lege a Educaţiei Naţionale.
Astfel, la categoria învăţământ primar, premiul «Stelele Ştiinţei”, pentru lucrarea «Magneţi», a ajuns la elevi gălăţeni.
Este vorba despre echipa coordonată de prof. Mariana Beldiman, de la Şcoala nr. 10 «Petre Ţuţea»: Mădălina Jireghe, Roxana Ştefan, Roxana Trandafir. Premiul I a revenit unor copii de la Şcoala “Elena Doamna” din Cuza-Vodă, coordonaţi de înv. Doina Neagu.
La categoria gimnaziu-liceu, cu premiul «Stelele Ştiinţei» a fost recompensată lucrarea «Importanţa şi utilitatea roboţilor», a unei echipe mixte de elevi, de la CNVA şi «Cuza». Claudiu Ilincanu, Andreea Toderaşcu şi Răzvan Bălan au primit sprijin şi sfaturi de la dr. Ing. Dan Sporea şi prof. Cătălin Stanca.
La această categorie, juriul a decis acordarea a trei premii I, împărţite între elevii de la CNVA, “Cuza” şi Şcoala 24 «Sf. Arh. Mihail şi Gavriil”.
Concursul nu s-ar fi putut desfăşura fără contribuţia sponsorilor generoşi, Raiffeisen Bank, Center Science Education and Training şi Asociaţia Profesorilor de Fizică Galaţi.