Până nu demult, studiile superioare vă puteau feri de concediere. Dovadă stă faptul că, potrivit statisticilor prezentate pe site-ul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Galaţi, dintre cei 13.608 de şomeri neindemnizaţi aflaţi în evidenţe în luna martie, 96, 6 la sută erau muncitori calificaţi sau necalificaţi, iar 2,6 la sută, absolvenţi de studii medii.
Carevasăzică, nu figura în evidenţele instituţiei niciun gălăţean cu studii superioare care să-şi fi pierdut locul de muncă acum mai mult de 12-15 luni.
Concluzionăm că, în urmă cu circa un an, absolvenţii de facultate erau mult mai puţin expuşi riscului de a fi trimişi în şomaj decât colegii lor cu mai puţină şcoală.
Vremurile se schimbă în rău
Din nefericire, pe durata ultimului an, numărul şomerilor cu studii superioare a ajuns să reprezinte 5,7 la sută din total, ridicându-se la peste 1.300, la finele lunii martie.
Mai trebuie spus că, dintre şomerii indemnizaţi aflaţi în evidenţele AJOFM la finele primei luni de primăvară, 10,7 la sută aveau studii superioare, în vreme ce 26,5 la sută aveau studii medii, iar 62,6 la sută se aflau sub acest nivel de pregătire.
Creşterea numărului de şomeri cu facultate este, deci, una destul de accentuată, în ultimele 12 luni.
Există totuşi şi un alt element care merită menţionat: şomerii care ies din plată nu ajung să figureze în baza de date a AJOFM ca neindemnizaţi decât dacă optează pentru acest lucru.
Dacă nu, sunt „radiaţi”. Astfel că ar mai putea fi şi şomeri gălăţeni cu studii superioare care să fie depăşit perioada în care au primit indemnizaţie şi au refuzat să mai rămână în baza de date.
Dar chiar şi în aceste condiţii, scaunele angajaţilor gălăţeni cu multă şcoală se zgâlţâie mult mai ameninţător decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.