Chiriaşii evacuaţi s-au mutat la A 4

Chiriaşii evacuaţi s-au mutat la A 4
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Blocul de pe strada Traian s-a ridicat imediat după 1989 * Din 2004, el a fost cumpărat de Primăria Galaţi * Abia în 2009 s-au alocat fonduri pentru finalizarea sa, majoritatea de la Guvern * Proaspeţii mutaţi se tem că nu vor putea achita facturile la întreţinere * Anul viitor, alte 300 de familii urmează să fie evacuate din casele restituite pe Legea 10 * Şi jandarmii îşi aşteaptă casele

Primăria municipiului Galaţi a dat, ieri, în folosinţă 50 de apartamente (din totalul de 52) de la blocul A 4, pentru familiile de gălăţeni care au fost evacuate din casele naţionalizate şi restituite proprietarilor de drept, conform legilor proprietăţii.

Apartamentele se află în blocul A 4, de pe strada Traian nr. 93, bloc ridicat, imediat după 1989, de către SNCFR şi cumpărat, în 2004, de Primărie, de la Direcţia Generală a Finanţelor Publice Galaţi, care pusese sechestru pe imobil.

Lucrările de finalizare a blocului au durat până anul trecut, iar suma totală alocată (în 2009) s-a ridicat la 7,26 milioane de lei, din care 98,42 la sută a reprezentat contribuţia Ministerului Dezvoltării şi 1,58 la sută, cea a Primăriei Galaţi.

Zecile de beneficiari ai apartamentelor noi sunt, în general, familii de pensionari, care au fost chiriaşe 30-40 de ani în casele naţionalizate, dar care în prezent nu mai pot sta în acele imobile, după ce casele au fost restituite proprietarilor care le-au revendicat. Potrivit legii, proprietarii cărora li s-au restituit locuinţele naţionalizate i-au păstrat pe chiriaşi, pe o perioadă de cinci ani, însă acest termen a expirat în 2011.

Pentru a evita o problemă socială, Primăria municipiului Galaţi a acordat acestor familii locuinţe sociale. Oamenii abia mutaţi în apartamentele moderne – cu gresie, faianţă, parchet, tâmplărie termopan etc – se tem însă că nu vor reuşi să îşi plătească facturile la întreţinere din pensiile lor mici.

Sute de probleme sociale şi anul viitor

După repartizarea locuinţelor de ieri, am mai întâlnit o familie de nemulţumiţi: Stăncescu Tiţa. Pensionară, femeia spune că „am cumpărat casa în 1999, am investit în ea, consolidare, gaze, şi în 2002 au apărut proprietarii şi au revendicat imobilul.

L-am pierdut  în instanţă şi am ajuns iar chiriaşi. Îmi plânge sufletul… Acum ne-au dat un apartament cu patru camere, pentru mine, soţul meu şi familia băiatului, cu soţia şi fetiţa. Cum vom putea locui, unde e intimitatea?

Ambele familii avem câte două maşini de spălat, frigidere, unde le înghesuim pe toate? Când am cerut două apartamente mi s-a spus că atunci când am cumpărat casa, în 1999, era o singură familie, nu două, dar lucrurile au evoluat…”.

Potrivit viceprimarului Nicuşor Ciumacenco (PSD), alte 300 de familii vor fi evacuate anul viitor de proprietarii de drept, motiv pentru care Primăria va încerca să construiască noi locuinţe pentru astfel de cazuri.

Un tronson pentru jandarmi

Acelaşi bloc A 4, în care s-au mutat, ieri, foştii chiriaşi de stat din casele naţionalizate mai cuprinde un tronson, cu 26 de apartamente, pe care Primăria Galaţi intenţionează să le acorde jandarmilor care, din 2005, fac naveta de la Tecuci la Galaţi.

Din acel an, în urma reorganizării Jandarmeriei Judeţene, sediul şi comandamentul s-au fixat la Galaţi, desfiinţându-se cel de la Tecuci, motiv pentru care 30 de jandarmi din municipiul vecin fac naveta, zilnic, la Galaţi.

Totuşi, deocamdată, Primăria nu le poate acorda locuinţe jandarmilor, întrucât alocarea fondurilor pentru finalizarea blocului A 4 a avut destinaţia strictă – locuinţe sociale pentru familiile evacuate din casele naţionalizate, a spus viceprimarul, care speră că situaţia se va rezolva „în câteva săptămâni”.

Citit 1614 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.