Legea concediilor medicale - motiv de discordie

Legea concediilor medicale - motiv de discordie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Contestată şi de pacienţi, dar şi de mai multe cadre medicale, noua lege a concediilor medicale se aplică, totuşi.

„Am primit deja, de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate o procedură legată de modul în care vom desfăşura controalele legate acordarea concediilor medicale”, a precizat preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Galaţi, Olimpia Buzia (FOTO).

Aşa cum „Viaţa liberă” a mai scris, medicul de familie nu vă va mai putea elibera certificatul de concediul medical fără să aibă o declaraţie semnată de dumneavoastră, pe proprie răspundere.

Prin semnarea acestui act, care va cuprinde numele,  prenumele şi CNP-ul dumneavoastră, dar şi  denumirea unităţii în care lucraţi şi funcţia ocupată, vă luaţi angajamentul să vă informaţi angajatorul despre incapacitatea dumneavoastră de muncă în termen de 24 de ore de la obţinerea certificatului eliberat de medicul de familie.

Tot pe acest document veţi trece şi adresa domiciliului la care veţi putea fi găsit zilnic, pe durata concediului, între orele 8 -11, 12-17 şi 18-20.

„În cazul în care, în urma unui control, se va constata că medicul de familie a eliberat concediul medical fără să aibă acest document la dosar, acesta va fi amendat cu sume cuprinse între 5.000 şi 10.000 de lei”, a precizat preşedintele CJAS.

„Controalele au început deja”

„Noi am început deja să facem controale specifice. În ceea ce priveşte acordarea concediilor medicale, aşteptăm publicarea actului normativ, cu toate normele sale”.

„Spre exemplu, metodologia pe care am primit-o noi nu prevede prezenţa Poliţiei în timpul controalelor la domiciliu. Nu există, momentan, nicio menţiune cu privire la permiterea sau interzicerea echipei de control a CJAS în interiorul domiciliului pacientului”, a precizat Olimpia Buzia.

„Oricum, personal suficient pentru controale nu avem. De fapt, dacă este să punem problema aşa, n-am avea personal suficient pentru toate acţiunile de verificare pe care trebuie să le efectuăm nici dacă întreg personalul CJAS s-ar ocupa numai de controale”, a mai spus preşedintele CJAS.

Pe cine dezavantajează legea?

Există destule voci care susţin că prevederile actualei legi a concediilor sunt nedrepte şi că încalcă libertatea de circulaţie a pacientului.

E drept că, spre exemplu, un lăcătuş mecanic accidentat serios la o mână nu poate lucra.

Acest lucru nu înseamnă însă neapărat că nu s-ar putea deplasa în altă localitate, unde i s-ar putea acorda eventuale îngrijiri medicale, dacă situaţia o impune. Această categorie de pacienţi va fi cu siguranţă dezavantajată.

Totuşi, mai spune preşedintele CJAS, „au fost şi cazuri în care am demarat un control la sesizarea angajatorului şi am constatat că angajaţi ai unei firme aflaţi în concediu medical lucrau la negru pentru alte firme”.

Şi aceşti pacienţi vor fi dezavantajaţi de actuala lege a concediilor medicale  care s-ar putea să le cam strice socotelile, pe viitor.

Citit 1190 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.