Un Guvern care ia banii copiilor?

Un Guvern care ia banii copiilor?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Dacă tăierea salariilor, a pensiilor şi a ajutoarelor de şomaj sunt măsuri cu totul antisociale pe care Guvernul se pregăteşte să le adopte, eventuala reducere a indemnizaţiilor pentru creşterea copilului ar putea echivala cu un refuz al statului de a investi în viitorul cetăţenilor săi.

Trebuie spus de la început că de indemnizaţie pentru creşterea copilului beneficiază 4.182 de gălăţeni, care au primit în aprilie suma de 3.817.694 de lei.

Până în acest moment nu s-a stabilit nimic cu privire la eventualele reduceri, deşi s-au vehiculat tot soiul de aşa-zise soluţii, care mai de care mai nepotrivite.

Spre exemplu, în ultima vreme s-a vorbit despre păstrarea posibilităţii părinţilor de a opta pentru o indemnizaţie lunară egală cu 85 la sută din venitul lunar net pe ultimele 12 luni de serviciu, dar despre reducerea cuantumului maxim al indemnizaţiei de la 3.999 lei la mai puţin de 3.000 de lei.

Câţi gălăţeni vor fi afectaţi de o astfel de măsură? Aparent doar 34, care primesc în prezent aceste sume.

Totuşi, nu se ştie dacă măsura îi va afecta şi pe cei care, în urma depunerii opţiunii pentru indemnizaţie recalculată, primesc  nu 3.999, ci 3.000 de lei, 2.000 de lei, 800 de lei.

„Va trebui să vedem textul de lege publicat în Monitorul Oficial pentru a putea spune cum se va proceda, într-o astfel de eventualitate”, a precizat directorul-coordonator al Agenţiei Judeţene pentru Prestaţii Sociale (AJPS) Galaţi, Olimpia Ralea.

E foarte posibil ca într-o astfel de situaţie Guvernul să se considere un fel de haiduc, gata să ia de la bogaţi ca să le poată da în continuare bani tuturor.

Ei bine, părinţii ştiu cel mai bine cât de costisitoare este creşterea unui copil, iar Guvernul este cel care ar trebui să găsească soluţii să crească, nu să diminueze investiţiile în dezvoltarea generaţiilor de mâine.  

De-a dreptul îngrozitoare a fost însă o altă măsură a cărei adoptare a fost vehiculată, inclusiv la nivel înalt: reducerea cu un procent oarecare a indemnizaţie fixe, în valoare de 600 de lei (la care se adaugă şi venitul plătit de stat pentru copil, în valoare de 200 de lei).

Într-o astfel de situaţie cu totul nedorită, ar fi afectaţi nu mai puţin de 2.478 de beneficiari, adică 59 la sută dintre părinţii gălăţeni aflaţi în concediu de creştere a copilului.

Şi dacă putem înţelege că un copil poate fi crescut cu mai puţin de 3.999 lei pe lună, ne e tare greu să înţelegem cum ar putea fi el hrănit, îmbrăcat şi menţinut sănătos cu mai puţin de 800 de lei!

Ne îndoim însă că vreunul dintre aleşii care a luat în calcul reducerea indemnizaţiilor s-a confruntat vreodată cu vreo astfel de provocare, aşa că cinismul măsurii este oarecum justificat.

Citit 541 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.