Gălățenii care s-au mutat lângă oraș nu se mai spală la lighean. Au scăpat de blestemul apei cu porția

Gălățenii care s-au mutat lângă oraș nu se mai spală la lighean. Au scăpat de blestemul apei cu porția
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Două comune limitrofe municipiului, aflate într-o continuă extindere datorită migrării orășenilor spre traiul la curte și aer curat, pot spune că au pășit, în această vară, în secolul 21. Toată comuna Vânători și, deocamdată, satul Smârdan au apă potabilă la robinete 24 de ore, șapte zile pe săptămână. Alte două sate din comuna Smârdan precum și mai multe localități din nordul județului sunt încă tributare apei cu program.

Aflate până de curând pe lista comunelor în care vara apa venea cu porția la robinet, în contradicție cu pretențiile care înconjurau traiul la o aruncătură de băț de Galați prin construirea cartierelor rezidențiale, Vânătoriul și Smârdanul au trecut, în mare, de acest handicap. Contrar și proverbului ”să-ți faci iarna car și vara, sanie”, salvarea celor două comune vânate de cei care au vrut sau încă mai vor să evadeze din peisajul urban s-a făcut în toiul verii, pe caniculă, când oamenii aveau deja nevoie de apă non-stop. Montarea unor grupuri noi de pompare a fost cheia, în ambele comune, pentru ca alimentarea cu apă să se facă la parametri optimi. La Vânători, susțin reprezentanții Apă Canal, operațiunile au avut efectul scontat sută la sută.

"La Vânători erau foraje care nu se foloseau la capacitate maximă. Au fost montate pompe noi și s-au schimbat grupurile de pompare, care asigură alimentarea cu apă 24 din 24 în toată comuna. De asemenea, a fost scos din funcțiune forajul care furniza apă sulfuroasă și au fost reabilitate forajele pe care le aveau deja. Probabil mai sunt capete de rețea unde s-au mai făcut extinderi și unde trebuie montați hidranți pentru spălarea instalațiilor, dar acestea sunt lucrări punctuale", a explicat Cornelia Arnăutu, purtătorul de cuvânt al Apă Canal.

Cișmele și Mihail Kogălniceanu, o zi da, una ba

Situația de la Smârdan este un pic diferită de cea de la Vânători, în sensul că doar satul Smârdan a putut fi adus la stadiul de a fi alimentat non-stop cu apă. Celelalte două sate componente, Cișmele și Mihail Kogălniceanu, încă primesc alternativ această utilitate, din cauza debitului mic în raport cu cererea de consum. O soluție pentru viitorul localităților tot mai vizate de gălățenii care vor să se mute aproape de oraș ori și-au construit deja case cu piscine și grădini pe care vor să le irige cât de des se poate ar fi o investiție prin programul POIM, prin care să se facă aducțiunea de apă de la Galați. Atunci, susțin cei de la operatorul de apă și canalizare, debitul mare asigurat prin Stația Filești ar acoperi necesarul celor două sate aflate într-o continuă expansiune.

Apă cu porția, în nordul județului

Infrastructura veche, pe de o parte, și cererea tot mai mare în unele zone, pe de alta, fac ca alimentarea cu apă să nu fie posibilă non-stop în mai multe comune din județ, majoritatea situate în zona de nord. Este vorba de satele Bursucani (din comuna Bălăbăneşti), Braniştea, Grozăveşti şi Fântâni Deal (din comuna Nicoreşti), Furcenii Vechi, Furcenii Noi și Baltăreţi (din comuna Cosmești), o parte din comuna Rădeşti și comuna Movileni.

Citit 5665 ori Ultima modificare Vineri, 13 August 2021 00:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.