Cine ne dă semnătură pentru lumea cealaltă?

Cine ne dă semnătură pentru lumea cealaltă?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Printre măsurile de protest anunţate de sindicaliştii de la Ambulanţă se numără şi refuzul de a mai elibera certificate de deces în weekend * Medicina Legală nu are competenţe în acest sens decât dacă este sesizată de anumite instanţe ale Statului * Sarcina le va reveni, în această situaţie, medicilor de familie * Nici dacă trebuie să vă externaţi o rudă sau un prieten imobilizat nu vă va fi prea uşor… *

Serviciul Judeţean de Ambulanţă Galaţi refuză să mai elibereze certificate de deces pentru gălăţenii care îşi pierd viaţa în  weekend, a precizat pentru „Viaţa liberă” liderul filialei locale a Federaţiei Naţionale Sindicale „Ambulanţa”, Constantin Şandru.

Ce trebuie să facă aparţinătorii gălăţenilor care mor în weekend, în acest context? Nu vă gândiţi nicio clipă că trebuie să luaţi legătura cu specialiştii Serviciului de Medicină Legală. Pare un pas logic, dar în realitatea ar fi o alegere nejustificată.

Detalii ne-a oferit şeful serviciului, dr. Laurenţiu Fulga. „Noi nu putem interveni în cazul unui deces decât în situaţia în care suntem sesizaţi în prealabil de Poliţie, de Parchet sau de instanţele judecătoreşti. În caz contrar, putem fi acuzaţi de profanare”, ne-a declarat dr. Fulga.

Sarcina îi va reveni medicului de familie

În aceste condiţii, ce trebuie să facă aparţinătorii? Să anunţe medicul de familie al celui decedat.

„Oricum, medicul de familie avea dreptul şi până acum să constante, în weekend, decesul unui pacient de-al său. Este deci foarte bine ca pacientul să aibă o relaţie bună cu medicul său şi să îl poată contacta telefonic, chiar şi pe durata sfârşitului de săptămână”.

„Sigur că şi un alt medic de familie poate elibera certificat de deces, dar respectivul îşi asumă un risc. Dacă nu a fost pacientul tău, cum poţi garanta că a suferit de o anumită afecţiune?”, a precizat directorul Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică (DJSP) Galaţi, dr. Valentin Boldea.

Cineva va trebui totuşi să îşi asume astfel de riscuri, mai ales în cazul persoanelor neasigurate şi care nu figurează pe listele niciunui medic de familie.

Probleme pot apărea, de asemenea, atunci când aparţinătorii celui decedat nu reuşesc să ia legătura cu medicul de familie al decedatului şi nici nu reuşesc să găsească un alt medic pentru a constata decesul.

Problema constă în faptul că dacă nefericitul eveniment se petrece, spre exemplu, vineri noapte, o constatare realizată după mai mult de 48 de ore, adică luni dimineaţa, nu mai este valabilă.

Poate, poate…

„E abia luni, a precizat liderul sindical de la „Ambulanţa”. Poate că în zilele următoare apele se vor limpezi şi vom relua inclusiv constatarea deceselor, până în weekendul care vine”.

Sperăm şi noi că situaţia se va remedia. Nu de alta, dar ultimul lucru de care nevoie o familie îndurerată este un hăţiş birocratic prin care să se zbată.

Citit 554 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.