Primăria se ocupă (şi) de sănătatea gălăţenilor

Primăria se ocupă (şi) de sănătatea gălăţenilor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Dacă tot ne-am hotărât să mergem până la capăt cu procesul de descentralizare a sistemului sanitar, Primăria şi-a creat şi un nou serviciu care să monitorizeze întregul proces, să treacă în revistă activitatea medicilor din instituţiile ce urmează să revină Consiliului Local şi să ţină sub observaţie stare de sănătate a gălăţenilor.

Organismul proaspăt înfiinţat se numeşte Serviciul de Asistenţă Medicală, Comunitară şi Şcolară şi va fi condus de dr. Costinela Georgescu (FOTO), fost director al Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică.

Trei spitale trec la Consiliul Local

„În perioada următoare, vor trece în administrarea Consiliului Local Spitalul de Psihiatrie, Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii şi Maternitatea Buna Vestire, pe care Ministerul Sănătăţii a decis să nu o desfiinţeze”, a precizat dr. Georgescu.

Cu sprijinul unui comitet director, Consiliul Local (N.R. Nu ministerul) va putea numi managerii acestor instituţii, după preluare.

Tot de noul serviciu al Primăriei vor ţine şi cele 17 cabinete şcolare, dar şi cele opt cabinete de medicină şcolară dentară.

„După o reevaluare, vom putea vedea dacă avem probleme legate de lipsa de personal în sectorul medicinei şcolare. Potrivit unui ordin de ministru, un medic şcolar ar trebui să aibă în grijă circa 2.500 de elevi”, a mai spus directorul Serviciului.

Tot membrii serviciului înfiinţat de municipalitate   vor asigura relaţia cu organizaţiile non-guvernamentale de profil din judeţ şi din ţară.

Sunt multe de făcut

„Avem în momentul de faţă 20 de asistenţi medicali comunitari, fiecare cu aria sa teritorială de acţiune. Asistenţii merg în cabinetele medicilor de familie şi îşi îndeplinesc sarcinile: culeg date referitoare la campaniile de vaccinare, identifică cazurile de violenţă în familie şi familiile nevoiaşe a căror sănătate este în pericol din pricina sărăciei, pacienţii care suferă de boli contagioase cum ar fi tuberculoza etc.”.

„Nu în ultimul rând, va fi monitorizată starea bolnavilor cronici pe termen scurt, mediu şi lung. Astfel vom putea face o reevaluare a stării de sănătate a populaţiei din Galaţi, dar şi a situaţiei sociale a multora dintre pacienţii aflaţi la limita sărăciei şi care au nevoie de sprijin” a precizat dr. Costinela Georgescu.

Acestor 20 de asistenţi li se vor adăuga, în cadrul Serviciul de Asistenţă Medicală, Comunitară şi Şcolară şi 4 mediatori romi, care îşi desfăşoară activitatea la sediul Centrului de Sprijin pentru Romi, din strada 1 Decembrie 1918,  nr. 25 (în incinta Grupului Şcolar Metalurgic).

Pe măsură ce procesul de descentralizare va avansa, responsabilităţile serviciului municipal însărcinat cu monitorizarea sănătăţii şi stării sociale a gălăţenilor va creşte, chiar dacă şi în acest moment sarcinile pe care trebuie să le ducă la îndeplinire medicii, asistenţii şi mediatorii sunt destul de solicitante.

Citit 1271 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.