O soluţie pentru un Galaţi turistic: un Ada Kaleh dunărean

O soluţie pentru un Galaţi turistic: un Ada Kaleh dunărean
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

* Directorul APDM, Mihai Ochialbescu, propune scoaterea la suprafaţă a vechii insule *

Unii dintre cititorii noştri îşi amintesc, poate l-au şi vizitat, de pitorescul orăşel Ada Kaleh, înghiţit de apele Dunării la executarea unor importante lucrări hidrotehnice.

Oraşul de pe vechea insulă este acum scufundat, dar puţini ştiu că, lângă Galaţi, o insulă scufundată aşteaptă investitorul îndrăzneţ pentru a deveni o superatracţie turistică!

Directorul APDM Galaţi, Mihai Ochialbescu, are un astfel de proiect, pornind de la ceea ce a văzut la Budapesta: Insula Margareta, ieşită din apele Dunării.

Managerul cunoaşte bine ceea ce toţi oamenii Dunării ştiu: fosta insulă de la Galaţi, mult redusă în timp, mai iese uneori, atunci când apele scad, chiar şi până la jumătate de metru sub luciul apei. Cine ar sta în picioare acolo ar părea că merge pe apă…

Ochialbescu spune că, prin lucrări hidrotehnice deloc complicate, insula poate fi adusă la suprafaţă! Acolo, în afara jurisdicţiei locale, poate fi ridicat un adevărat Las Vegas dunărean, cu cazinouri, hoteluri, case de vacanţă, atracţii pentru copii.

În prezent există un turism internaţional puternic vizând industria jocurilor de noroc din Capitală, am adăuga noi. De ce n-am aduce deci o parte dintre banii aceştia şi la noi?

Insulă – picior de pod

Directorul ne-a şi schiţat profilul insulei care se întinde pe mai mulţi kilometri în amonte de Palatul Navigaţiei. Pe insulă s-ar putea construi şi pilonul unui pod care să lege insula de malul gălăţean. Şi, de ce nu, cu celălalt mal. Pe care, adăugăm noi, terenul este mai solid, deci este mai ieftin să ne extindem oraşul…

Proiecte de pod mai spre Brăila, sau chiar de trecere pe sub Dunăre, au mai fost, dar ideea unui loc, în mijlocul fluviului, pentru plantarea unui pilon, cu cheltuieli mai mici, este nouă.

Deocamdată, reţinem părerea specialistului, că apele Dunării pot fi forţate, fără mare cheltuială, să ridice insula. Directorul apreciază că o astfel de lucrare ar putea costa vreo 300 milioane euro, dar pentru aşa ceva se găsesc cu siguranţă investitori străini!

Până acum, au existat tot felul de propuneri de a face din Galaţi un oraş turistic, integrat în traseele turistice care merg spre Deltă sau spre nordul Moldovei.

S-a vorbit despre protejarea zonei vechi, de punerea în valoare a portului vechi, iar directorul APDM a încercat să atragă direct navele austriece care fac pe Dunăre călătorii de plăcere.

Ideea unei insule de vacanţă este nouă şi ar trebui să fie luată măcar în discuţie de edilii… Regiunii de Dezvoltare Sud-Est!

La o aruncătură de băţ…

Chiar în Magazinul „Vieţii libere” de sâmbătă am putut citi, sub semnătura cercetătorului Tudose Tatu, date despre vechea insulă Chiciu-Cocuţa, aşezată la doar 240 de paşi de malul nostru şi 450 de paşi de malul dobrogean.

Ziarele interbelice vorbeau despre vacanţele gălăţenilor, care făceau excursii peste Dunăre, la Munţii Măcin şi Dinogeţia, trecerea fiind mai uşoară datorită insulei, plăcută pentru aerul ei romantic.  

Comentariu foto: La Budapesta, Insula Margareta atrage mii de turişti!

Citit 2438 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.