DNA cercetează bacalaureatul de anul trecut

DNA cercetează bacalaureatul de anul trecut
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Inspectoratul Şcolar Judeţean Galaţi a pus la dispoziţia procurorilor DNA tezele de la titularizarea din 2009 şi borderourile cu note de la bacalaureatul de anul trecut * Ar exista sesizări din partea unor cadre didactice, dar nu se ştie dacă acestea au fost făcute anul trecut sau abia recent *

Bântuit mai mult ca niciodată de acuzaţii de fraudă, cel puţin la nivel naţional, examenul de bacalaureat din 2009 face valuri în continuare. De data aceasta, la Galaţi. Culmea, la un an de la desfăşurarea probelor.

Anul trecut, în timpul sau imediat după bacalaureat, în câteva localităţi din ţară, suspiciunile de fraudă au fost alimentate de plângeri înregistrate oficial şi, implicit, de anchetele Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Aşa s-a întâmplat, de exemplu, la un liceu din Sighetu Marmaţiei sau la un altul din Bucureşti, unde, la cerere, a intervenit DNA.

Însă examenul din judeţul nostru, unde s-a obţinut, după contestaţii, promobavilitatea de 62 la sută (penultimii pe ţară), a fost suspectat mai degrabă de hipercorectitudine decât de fraudă. Dovadă şi numărul mare de candidaţi eliminaţi (16), numai la proba scrisă de la limba şi literatura română.

Dacă, la nivel naţional, titularizarea a fost marcată de acuzaţiile de discriminare faţă de absolvenţii specializărilor neacreditate sau neautorizate, cei 1.500 de candidaţi gălăţeni au testat mai degrabă ce înseamnă să dai examen într-un judeţ-pilot.

Pentru prima dată, subiectele de examen, dar şi evaluarea lucrărilor s-au realizat pe plan local, de către cadre didactice din învăţământul preuniversitar.

Noutatea acestui tip de organizare a stârnit suspiciuni printre candidaţi, un scandal izbucnind pe marginea organizării titularizării la matematică.

Evaluarea, suspectată

În această perioadă, procurorii DNA Galaţi cercetează mai multe sesizări privind corectitudinea evaluării la examenul de bacalaureat.  Conform datelor confirmate de şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Galaţi, Doru Resmeriţă, cercetările vizează şi sesizări despre corectarea la titularizare.

În schimb, şeful DNA Galaţi, procurorul-şef Gheorghe Ivan, a declarat pentru „Viaţa liberă” că nu poate nici confirma, nici infirma informaţiile.

Ca urmare, nu se ştie, deocamdată, despre câte sesizări este vorba şi nici ce vizează cu exactitate acestea.

De asemenea, nici dacă au fost înaintate procurorilor anul trecut, imediat după afişarea rezultatelor parţiale la cele două examene sau a celor finale, după contestaţii, ori dacă sunt foarte recente, devreme ce aceste cercetări se derulează în apropiere de examenele din 2010.

Tezele, predate procurorilor

Inspectorul şcolar general Doru Resmeriţă ne-a declarat însă faptul că „la organele abilitate există sesizări privind modul în care au fost evaluate unele teze, atât la bacalaureatul, cât şi la titularizarea de anul trecut”. Acesta a adăugat că nu are date complete, dar că sesizările ar fi făcute de cadre didactice.

„DNA ne-a solicitat oficial documente, iar noi le-am pus la dispoziţie. Este vorba despre tezele de la concursul de titularizare de anul trecut, pe care le-au luat, acum două-trei săptămâni, din cele două centre de examinare (Colegiul Naţional „Costache Negri” şi Grupul Şcolar Industrial de Marină, n.r.), precum şi despre cataloagele de la Bacalaureatul 2009, cataloage cuprinzând numele evaluatorilor şi notele acordate de aceştia fiecărei lucrări”.

„Unele date despre bacalaureat le-am pus la dispoziţie în format electronic, aşa cum le avem la Inspectorat, pe altele, din centrele de examen, pe suport hârtie. Nu ştiu dacă se vizează o anumită probă sau o anumită disciplină”, ne-a mai spus Resmeriţă.

Una e sesizarea, alta e vinovăţia

O sesizare oficială şi urmarea firească a acestui demers – începerea cercetărilor – nu înseamnă însă, până la probe contrarii, demonstrarea unei fraude.

„Dacă în judeţul cu cea mai scăzută promovabilitate la bacalaureat (înainte de contestaţii, n.r.) se face o astfel de verificare, atunci ce se întâmplă în judeţele unde s-au obţinut procente-record de promovabilitate”, întreabă, retoric, Doru Resmeriţă, adăugând că „o astfel de presiune, în sensul bun al termenului, nu face decât să îmbunătăţească sistemul de la examene”.

Inspectorul general spune că vrea să-i instruiască pe cei implicaţi în bacul de anul acesta cu ajutorul unui poliţist, pentru a şti ce-i aşteaptă dacă nu respectă regulamentele.

În 2009, fostul inspector şcolar general adjunct Mitică Dudău, preşedintele Comisiei Judeţene de Bacalaureat, îi avertiza pe profesori, preventiv, că „s-ar putea să se lase şi cu arestări”.

Lucrurile au fost însă paşnice. Deşi n-au lipsit acuzele, oficiale sau neoficiale, asumate sau anonime, cel puţin la nivel de fapte dovedite, examenele s-au desfăşurat corect.

În 2009, aproape 5.000 de candidaţi au susţinut, la Galaţi, probele bacalaureatului. Alţi aproximativ 1.500 de candidaţi s-au prezentat la concursul de titularizare din luna iulie.

Citit 1546 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.