Ce ne-a adus vara prin pieţe?

Ce ne-a adus vara prin pieţe?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Veste proastă pentru cei care exportă fructe şi legume în România: a dat soarele şi s-au copt şi ale noastre, aşa că tot ce e de import ar trebui să se ieftinească!

Sigur că unui ochi neavizat s-ar putea să îi fie destul de greu să deosebească cireşele româneşti de 5 sau chiar 4 lei  kilogramul de altele străine, care s-au ieftinit în ultimele săptămâni şi nu mai costă chiar 25 de lei. Mai sunt şi cireşele care bat spre galben şi care pot fi folosite pentru dulceaţă. 

Merele mari cu coajă galben-verzuie se dau cam cu 2,5 lei, dar sunt frumoase şi probabil agreabile la gust. De unde costau mai mult de 10 lei în urmă cu doar săptămână, nectarinele au ajuns şi la 4,5 lei kilogramul.

Vişinele nu fac notă discordantă decât la gust şi costă tot 5 lei. Cu 50 de bani mai ieftine sunt piersicile. Caisele româneşti, încă mici şi verzi pe alocuri, se dădeau ieri la prânz cu 4 sau 4,5 lei.

Carevasăzică, nu vă întoarceţi acasă cu sacoşa goală nici dacă treceţi prin piaţă cu o singură bancnotă de 5 lei în buzunar.

Căpşuni româneşti din nord-vestul extrem al ţării sau de mai aproape de tarabele din Piaţa Centrală găsiţi şi la 6 lei kilogramul, dar şi cu un leu mai ieftin – totul este să aveţi suficientă răbdare să vă plimbaţi de la o tarabă la alta, în căutarea celui mai bun preţ.    

În sfârşit: roşii mai ieftine!

Hotărât lucru: vrem ca preţul kilogramului de castraveţi să rămână înţepenit la 1 leu şi să nu mai bată spre 1,5 lei, cum se întâmpla pe la începutul săptămânii.

Roşiile au scăpătat în sfârşit! Nu mai costă minim 4 lei, ci se găsesc şi la 3,2 lei sau 3,5 lei kilogramul. Era şi timpul să se mai îndure comercianţii şi să se gândească şi la poftele gălăţenilor care nu mai visează decât concedii, mare, soare şi salate de roşii cu brânză, castraveţi, ceapă şi tot soiul de alte verdeţuri, după gust.

Dovleceii nu mai sar de 1,5 lei kilogramul, dar întrebarea este: chiar vă doriţi să staţi pe caniculă în bucătărie, lângă cratiţa sau tigaia în care se legumele se transformă în felul doi al mesei de prânz? Într-o situaţie similară vă găsiţi şi dacă vă cumpăraţi ciuperci de 3,5 lei, de 4 lei sau de 6 lei kilogramul.

Fasolea verde cu usturoi este o mâncare destul de lejeră, mai ales atunci când este servită la umbră, departe de zonele în care soarele dogoreşte. Un kilogram de păstăi galbene nu costă mai mult de 5,9 lei.

Veţi plăti mai mult numai dacă vă încântă „fideluţa de Barcea” – păstăi lungi şi subţiri, galbene şi verzi. 

Oricum ar fi, de fiert sau de înăbuşit legumele nu scăpaţi nici dacă vă cumpăraţi fasole, nici dacă aduceţi acasă de la piaţă cartofi de 1,3 sau 1,5 lei kilogramul şi nici dacă v-au încântat vinetele de 5 lei.

Citit 553 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.