Fabrica de tractorişti a intrat în vacanţă

Fabrica de tractorişti a intrat în vacanţă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Inginerul Adrian Sfârlea, „tăticul” Centrului Transfrontalier de Pregătire Profesională Bereşti-Meria *

La călduri mari, şi este cazul s-o spun, certificate de calificare importante, înmânate de directorul executiv al Camerei Agricole Galaţi, inginerul Floricel Dima, absolvenţilor cursului de calificare în meseria de tractorist de brazdă. 22 pentru arat, discuit, însămânţat, ierbicidat, prăşit, cosit şi recoltat mecanic!

La capătul a 3 luni de pregătire – serioasă, pentru că inginerului Verginel Enache, de la Centrul de Consultanţă Agricolă Bereşti, nu-i place superficialitatea -, aspiranţii la certificat au răsuflat uşuraţi („S-a terminat cu strigarea catalogului în clasă!”).

Aproape fiecare dintre ei deţine în proprietate unul sau mai multe tractoare. Numai câţiva sunt salariaţi la S.C. TRETER („Ferma francezului”, de la Slivna), manevrând volanul unor tractoare ce nu le aparţin.

Având carnete de muncă, li se va înscrie în ele calificarea, ceea ce ar trebui să le aducă şi modificări ale salariilor. Certificatul este recunoscut de Ministerul Educaţiei şi Cercetării şi de Ministerul Muncii. 

Până în prezent, incluzându-i şi pe elevii din 2010, seria I, numărul tractoriştilor calificaţi la Bereşti, prin Centrul de Consultanţă Agricolă, trece de 160.

Câţiva absolvenţi de anul acesta, pe care agricultura românească se poate bizui: Cornel Crăciun, din Docăneasa, Cristinel Popoiu şi Vasile Dodu, de la Jorăşti, Iulian Leică, din Vinderei, Cătălin Nazare, de la Aldeşti, Georgică Stamate, din Fântânele, comuna Scânteieşti…

De observat că până acum Centrul de Consultanţă Agricolă Bereşti n-a avut onoarea să aibă printre doritorii de a se califica în meseria de tractorist vreo domnişoară sau vreo doamnă. Dar timpul nu-i trecut!

Deşi, privită de la distanţă, „Fabrica de Tractorişti Bereşti” a intrat în vacanţă, pregătirile pentru deschiderea cursului următor, tot de trei luni, cu taxa de înscriere nemodificată (250.000 de lei vechi), au fost declanşate prin presiunea cererilor venite, în mod deosebit, din sate ale judeţului Vaslui, aflate în vecinătatea Bereştiului. Deja sunt înregistrate 8 solicitări.

Cu un minim de 14 înscrişi, cursul poate începe în luna august 2010 („În golul de lucrări agricole de atunci”), cu binecuvântarea Oficiului Judeţean de Consultanţă Agricolă Galaţi şi a primarului din comuna-gazdă Bereşti-Meria, domnul Victor Dorobăţ.

Este cazul să-l amintesc aici şi pe fostul edil-şef de la Bereşti-Meria, inginerul Adrian Sfârlea, „tăticul” Centrului Transfrontalier de Pregătire Profesională, fiindcă într-una dintre sălile sale au luat loc în bănci elevii lectorului Verginel Enache.

Depunând, la timpul său, suflet mult + oboseală (alergătură la Iaşi, deplasări la Bucureşti pentru obţinerea a fel de fel de avize, drumuri în Republica Moldova, la partenerii din localitatea Baurci Moldoveni), domnul Sfârlea, deşi nu ştiu dacă asta îl mai încălzeşte astăzi cu ceva, şi-a legat numele de ridicarea acestui imobil modern, în care se pot ţine lecţii ca într-un liceu.

Citit 1341 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.