Un economist către primul-ministru

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Introducerea impozitului minim obligatoriu în 2009 este una dintre măsurile care au afectat grav mediul economic, apreciază unul dintre cititorii noştri, economistul Neagu Balaban. Acesta a scris chiar o scrisoare deschisă adresată primului-ministru Emil Boc, din care spicuim şi noi câteva fragmente:

„Vă amintesc, stimate domnule prim ministru, că de mai multe ori în ultimul trimestru al anului 2009, aţi promis că începând cu 1 ianuarie 2010 se renunţă la impozitului minim obligatoriu. Nu s-a renunţat la impozitul minim obligatoriu la 1 ianuarie şi nici în proiectul noului cod fiscal ce urmează a se aplica începând cu 1 iulie nu se prevede eliminarea acestuia”.

Eroare legislativă

„Pentru a susţine afirmaţia referitoare la grava eroare legislativă, redau parţial prevederi din codul fiscal în care s-au prevăzut 6 trepte de impozit minim obligatoriu”.

„Treapta I cuprinde societăţile comerciale cu cifra de afaceri de la zero la 52.000 lei, care trebuie să plătească anual un impozit minim obligatoriu de 2.200 lei. Acest impozit minim obligatoriu reprezintă 4,23 la sută din cifra de afaceri realizată în anul precedent”.

Treapta 6 cuprinde societăţile comerciale cu cifra de afaceri de la 21.500.001 la 129.000.000 lei care trebuie să plătească anual un impozit minim obligatoriu de 22.000 lei. Acest impozit obligatoriu reprezintă 0,017 la sută din cifra de afaceri realizată în anul precedent. Cum este posibil prin lege ca pe măsură ce creşte cifra de afaceri să scadă rentabilitatea?”

„Prezentând un impozit minim obligatoriu de 2.200 lei, s-a ajuns în situaţia ca o societate comercială care în anul precedent a realizat o cifră de afaceri de 12.000 lei, acesta să reprezinte 18,33 la sută din cifra de afaceri. Cine a mai auzit de o asemenea rentabilitate?”

Impozitul minim

„De un an de zile, mediul de afaceri cere desfiinţarea impozitului minim obligatoriu, însă nimeni nu a sesizat această gravă eroare legislativă”, arată economistul Neagu Balaban.

Acesta mai prezintă în scrisoarea sa şi câteva aspecte legate de calcularea şi controlul încasărilor de TVA.

„Vă mai aduc la cunoştinţă, stimate domnule prim-ministru, faptul că la sfârşitul anului 2009, ANAF a comunicat, că începând cu data de 1 ianuarie, se introduce verificarea pe cale electronică a TVA, aşa cum procedează ţările dezvoltate din Europa. Nici această măsură nu a fost introdusă din aceleaşi motive, clientela politică şi marii evazionişti nu mai puteau fura TVA, din bugetul statului”.

Nu ne rămâne decât să sperăm că scrisoarea dlui Balaban va avea mai mult ecou pe lângă primul-ministru decât alte semnale trase din mediul de afaceri şi că - cine ştie - anomaliile care marchează mediul economic vor fi eliminate.

Citit 705 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.