„Canonul lacrimilor” și darul rugăciunii, la începutul Postului Mare

„Canonul lacrimilor” și darul rugăciunii, la începutul Postului Mare
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Începutul Postului Mare a fost marcat în toate bisericile și mănăstirile din Arhiepiscopia Dunării de Jos de săvârșirea slujbei Pavecerniţei Mari, în cadrul căreia a fost cântat Canonul Sfântului Andrei Criteanul. Cunoscută și drept ”Canonul lacrimilor”, această creație în versuri este una dintre cele mai frumoase și emoționante slujbe ale Bisericii Ortodoxe.

Această rânduială, a Canonului cel Mare, a fost săvârșită la ceas de seară, luni, și în Catedrala arhiepiscopală din Galați, de Înalt Prea Sfinţitul Părinte Casian, în prezența numeroșilor credincioși veniți special pentru a se ruga la această slujbă care îndeamnă stăruitor la pocăinţă.

Şi în acest an, interpretarea deosebită a cântărilor a fost mijlocul prin care rugăciunile și mărturisirile emoționante cuprinse în acest imn al pocăinței au devenit izvorul și forma cea mai intimă şi sensibilă a trăirilor sufletești. Răspunsurile corale la slujbă au fost oferite de slujitorii Catedralei arhiepiscopale şi de elevii Seminarului Teologic „Sf. Ap. Andrei“ din Galați.

”Rugăciunea este perfuzie pentru perfecta funcţionare spirituală, neuronală, raţională şi biologică. Starea de bine este un dar al rugăciunii, starea de răbdare este alt dar al rugăciunii, iar starea de linişte obţinută în dar prin rugăciune coboară din minte prin cuvânt în inimă şi armonizează totul în noi şi toţi ne unim în baia purificatoare, curăţitoare a propriilor lacrimi văzute sau nevăzute”, a arătat ÎPS Casian, la finalul acestei seri de rugăciune și de meditație biblică.

Cuvântul ierarhului s-a încheiat cu îndemnul ca în această perioadă de urcuș duhovnicesc să avem grijă sporită atât pentru sănătatea sufletească, cât şi pentru cea trupească şi să ne aplecăm cu disponibilitate şi dragoste către cei care au nevoie de ajutorul nostru.

Citit 1626 ori Ultima modificare Vineri, 11 Martie 2022 09:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.