La o primă ”strigare”, județul a pierdut 41.000 de locuitori

La o primă ”strigare”, județul a pierdut 41.000 de locuitori
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Conform datelor Institutului Național de Statistică (INS), judeţul Galaţi a început Recensământul Populației și Locuințelor (RPL) din anul curent de la o populaţie estimată de 489.476 de locuitori, din care, în mediul urban, 265.325 de locuitori.

Astfel, în municipiul Galaţi ar fi 226.019 locuitori, în Tecuci 30.985 de locuitori, la Bereşti 2.269, iar la Târgu Bujor 6.052 de locuitori. În mediul rural, în cele 61 de comune, populaţia estimată este de 224.151 de locuitori. Altfel, conform datelor definitive calculate de INS, populaţia rezidentă la 1 ianuarie 2021 în România este de 19.201.662 de persoane, din care, în judeţul Galaţi 495.149 de persoane.

Un calcul simplu ne arată că, la nivelul judeţului, populaţia stabilă a scăzut în zece ani – de la ultimul recensământ din 2011, când județul Galați avea 536.167 de persoane – cu 41.018 persoane. Printre posibilele cauze identificate de specialiștii Direcției Județene de Statistică (DJS) Galați se numără, bineînțeles, migrația către alte ţări în căutarea bunăstării personale şi familiale, pentru oportunităţi socio-profesionale mult mai generoase, pentru reîntregirea familiilor sau din alte motive. Migraţia externă masivă şi scăderea natalităţii au determinat reducerea populaţiei stabile a României şi a judeţului nostru, iar scăderea numărului de locuitori, concomitent cu creşterea speranţei de viaţă, determină îmbătrânirea populaţiei României, se arată în materialul prezentat de DJS Galați la ședința Comisiei de Dialog Social, organizată marți, 29 martie, de Instituția Prefectului.

Revenind la procedurile specifice ale RPL - Runda 2021, reamintim faptul că fac obiectul recenzării persoanele cu cetăţenie română, străină sau fără cetăţenie, cu reşedinţa obişnuită în România, persoanele cu cetăţenie română, cu domiciliul în România, dar cu reşedinţa în altă ţară pentru o perioadă mai mică de 12 luni, gospodăriile şi nucleele familiale, clădirile de locuit, locuinţele situate în orice clădire, indiferent de forma de proprietate, dar și spaţiile colective de locuit. Totodată, RPL 2021 trece de la forma tradiţională a numărării populaţiei la cea modernă, cu preluări din surse administrative a datelor privind populaţia rezidentă a ţării, acestea urmând a fi culese utilizându-se mijloace digitale. Populaţia care dispune de competenţe de bază în acest sens (operarea pe calculator, tabletă electronică, telefon mobil etc.) şi deţine echipamente informatice şi conexiune la internet este încurajată să se autorecenzeze, existând și opțiunea autorecenzării asistate, cu sprijinul unui recenzor. Ulterior, în perioada 16 mai – 31 iulie 2022 se va realiza în teren colectarea prin interviu faţă în faţă asistată de calculator, a înregistrărilor individuale pentru acele persoane, clădiri şi locuinţe pentru care nu s-a realizat autorecenzarea on-line.

Conform informării DJS Galați, la circa o săptămână de la debutul perioadei de autorecenzare, mai exact după nouă zile, în județ au fost completate 22.851 de chestionare, acest fapt situând Galaţiul pe locul 14 la nivel național. Inutil de adăugat că rezultatele recensământului vor fi oglinda populației rezidente a țării și a condițiilor de locuit la data de 1 decembrie 2021, precum și a caracteristicilor sale demografice, economice, culturale și educaționale până la nivel de localitate.

Citit 4568 ori Ultima modificare Joi, 31 Martie 2022 00:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.