Şcolile ies din administrarea consiliilor locale

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

De la 1 ianuarie 2011, şcolile nu vor mai depinde financiar de consiliile locale, necesarul de cheltuieli urmând să fie centralizat.

Trecerea şcolilor la sistemul central de finanţare este prevăzută într-o ordonanţă de urgenţă  privind bugetele administraţiilor locale începând de anul viitor.

Potrivit acestei ordonanţe, bugetele locale vor fi diminuate şi, ca urmare, vor fi degrevate de responsabilitatea şcolilor.

În timp ce oamenii din şcoli aşteptau aplicarea descentralizării financiare, Guvernul a pregătit o măsură care pune între paranteze toate pregătirile de până acum.

„Practic, pentru şcoli nu se schimbă mare lucru. Financiar, noi suntem în sistemul centralizat. Cam jumătate dintre cheltuielile şcolilor erau acoperite de la consiliile locale, iar cealaltă jumătate direct de la Ministerul Educaţiei.”

„Acum înţeleg că toate vor fi acoperite de la bugetul de stat, dar rămâne să vedem ce se va întâmpla. Şi noi, care aşteptam de atâta timp să facem politica financiară la nivelul şcolilor şi să organizăm angajările la nivel de instituţie de învăţământ…”, ne-a spus directorul Şcolii nr. 34, Florin Cernat.

De la bugetele locale se acoperă cheltuielile cu reabilitări, investiţii, igienizări, iar de la bugetul de stat cheltuielile cu salariile. De la 1 ianuarie 2010, instituţiile de învăţământ primesc finanţare per capita, raportat la tipul de şcoală şi la numărul de elevi pe care îl au.

Citit 1122 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.