Fraudă la bacalaureat

Fraudă la bacalaureat
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Directoarea Colegiului Particular „D. Cantemir”, Elena Onu (FOTO 2), şi profesoara de limba română Mariana Lazanu au fost reţinute pentru o zi sub acuzaţia de trafic de influenţă şi luare de mită * Procurorii DNA susţin că acestea au cerut în repetate rânduri şi au acceptat bani de la elevi pentru a-i promova fraudulos examenul * ISJ a demarat propria anchetă *

Directoarea Colegiului Particular „Dimitrie Cantemir”, Elena Onu, şi profesoara de limba română Mariana Lazanu au fost reţinute pe 5 iulie, timp de 24 de ore, sub acuzaţia de trafic de influenţă, dare de mită şi luare de mită la bacalaureatul de anul acesta.

Procurorii  DNA susţin că directoarea Elena Onu „în mod repetat a pretins şi a primit mai multe sume de bani de la elevii ce urmau să susţină examenul de bacalaureat sau de la părinţii acestora, pentru a interveni pe lângă alţi profesori, care la rândul lor să influenţeze membrii comisiilor de evaluare, în scopul de a facilita promovarea în mod fraudulos a examenului.

„Inculpata Onu Maria Elena a oferit diferite sume de bani inculpatei Lazanu Mariana, pentru a nota lucrările elevilor pentru care s-au făcut intervenţii cu note de trecere sau note mai mari, cât şi pentru a interveni pe lângă alţi profesori evaluatori, în acelaşi scop”.

În acelaşi comunicat se arată că Tribunalul Galaţi a hotărât ca măsură preventivă obligativitatea ca cele două profesoare să nu părăsească ţara şi localitatea.

„Am demarat propria anchetă”

De la conducerea ISJ nu am putut afla ieri nici cine a depus plângere la DNA, nici care sunt dovezile pe baza cărora s-a făcut reţinerea celor două cadre didactice.

Inspectorul general Doruleţ Resmeriţă  recunoaşte însă că şi asupra sa s-au încercat presiuni de fraudare a bacalaureatului, cărora, evident, nu le-a dat curs: „Din nefericire, unii s-au obişnuit că pot promova aceste examene în asemenea moduri. Eu sunt mulţumit că DNA ne ajută să depistăm aceste cazuri. Pentru toţi trebuie să fie foarte clar un lucru: nu mai merge cu asemenea intervenţii”.

Resmeriţă susţine că ISJ a demarat deja propria anchetă şi se verifică deja modul în care s-a făcut notarea  elevilor de la Colegiul Dimitrie Cantemir, ale căror lucrări au fost evaluate la Seminarul Teologic.

„Vom lua măsuri dacă se vor constata note mai mari decât trebuie sau se vor descoperi intervenţii pe teze, putându-se merge până la modificarea acestora”, mai spune Resmeriţă.

DNA-ul demarează chiar în această perioadă şi o anchetă a modului în care s-a desfăşurat anul trecut bacalaureatul, fapt ce face şi mai şocante dezvăluirile procurorilor în legătură cu noi fraude.

Citit 4309 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.