Totul despre admiterea la „Dunărea de Jos”

Totul despre admiterea la „Dunărea de Jos”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi scoate anul acesta la concurs un număr total de 4.010 locuri, dintre care 1.850 subvenţionate de stat. Admiterea va începe de luni, 12 iulie, înscrierile urmând a se face până la sfârşitul săptămânii viitoare. Candidaţii se pot înscrie la câte facultăţi doresc, cu condiţia să achite câte 100 de lei pentru fiecare dosar depus.

Ce conţine dosarul de admitere

Pentru admiterea la Universitatea „Dunărea de Jos” dosarul de înscriere trebuie să cuprindă următoarele documente:

-    cererea tip de înscriere şi  angajamentul candidatului;

-    diploma de bacalaureat sau diploma echivalentă cu aceasta, în original sau copie legalizată. Pentru absolvenţii de liceu promoţia 2010 este valabilă şi adeverinţa tip de promovare a examenului de bacalaureat (original sau copie legalizată), cu precizarea mediei la examenul de bacalaureat şi a notelor obţinute la probele susţinute, eliberată de liceu, cu semnătura directorului şi ştampila rotundă.

-    foaia matricolă, în original sau copie legalizată - nu se admite înscrierea fără foaia matricola, întrucât, în absenţa ei, nu pot fi aplicate criteriile de admitere şi nu se poate calcula media de concurs.

-    adeverinţă medicală tip, eliberată de cabinetele medicale şcolare sau medicul de familie, din care să rezulte că sunt apţi pentru domeniul la care candidează. Adeverinţele medicale vor fi vizate de Cabinetul Medical Studenţesc din str. Domnească nr.155, cămin F, parter, numai pentru candidaţii care optează pentru domeniile Educaţie fizică şi sport, Teologie, Sănătate, Teatru şi Muzică. Comisia centrală de admitere are dreptul, prin sondaj, la propunerea comisiilor pe facultăţi, să supună verificării adeverinţele medicale şi starea sănătăţii candidatului.

-    dovada de vaccinări;

-    3 fotografii tip buletin de identitate;

-    chitanţa de plată a taxei de înscriere la concursul de admitere la facultatea respectivă, sau actul care îi permite să fie scutit de plata taxei.  Taxa de înscriere este de 100 lei la fiecare facultate pentru care optează candidatul.

-    certificat de naştere, în copie legalizată;

-    certificatul de căsătorie (dacă este cazul) în copie legalizată;

Candidaţii care se înscriu la domeniul Teologie vor prezenta certificatul de botez şi acordul scris al Arhiepiscopiei sau Episcopiei de care aparţin. În plus, candidaţii proveniţi din alte eparhii trebuie să solicite şi să depună la dosar şi avizul Episcopiei Dunării de Jos.

Calendarul admiterii

Universitatea „Dunărea de Jos” a programat înscrierile în perioada 12-15 iulie, iar până pe 21 iulie se vor desfăşura probele, acolo unde sunt programate, şi se vor afişa rezultatele din prima etapă. După depunerea diplomelor de bacalaureat în original, va urma afişarea rezultatelor finale, programată pe 24 iulie.

Locuri speciale pentru romi

Candidaţii aparţinând etniei romilor pot participa la concursul de admitere pe aceleaşi liste cu restul candidaţilor, pe locurile bugetate alocate special pentru ei, precum şi pe locurile cu taxă.

La înscriere, aceştia vor prezenta, în plus, şi o recomandare scrisă din partea preşedintelui unei organizaţii civice, culturale sau politice a romilor, legal constituită, prin care se atestă apartenenţa lor la comunitatea romilor. Această adeverinţă va fi vizată de Biroul Judeţean pentru romi de pe lângă Instituţia Prefectului Judeţului Galaţi.

Candidaţii romi vor fi admişi în ordinea mediilor şi în limita locurilor repartizate, cu condiţia ca media de concurs să fie mai mare de 5.

Dacă în sesiunea din iulie numărul celor admişi este mai mic decât numărul locurilor bugetate repartizate, locurile rămase libere se vor scoate la concurs în sesiunea din luna septembrie. În sesiunea din septembrie, locurile neocupate de candidaţii romi vor fi ocupate de ceilalţi candidaţi.

Prin Ordinul Ministrului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului nr. 3853 / 17.05.2010, din totalul locurilor repartizate Universităţii „Dunărea de Jos”, au fost alocate un număr de 15 locuri candidaţilor de etnie romă.

Se adresează absolvenţilor de studii universitare de licenţă de la specializarea „Asistenţă medicală” cu durata de 3 ani.

În funcţie de opţiunile candidaţilor se vor organiza doar programele de studii universitare de licenţă care îndeplinesc condiţiile de desfăşurare ale procesului didactic în ceea ce priveşte numărul de studenţi. Candidaţii admişi la programele de licenţă care nu se vor şcolariza pot opta pentru transferul la un alt program de studiu din cadrul facultăţii.

Pentru 5 facultăţi, locuri şi la ID / IFR

Tot săptămâna viitoare, pe data de 12 iulie încep înscrierile şi la formele de învăţământ la distanţă şi cu frecvenţă redusă. Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi scoate la concurs anul acesta 1.580 de locuri la cinci facultăţi.

Este vorba despre Facultatea de Ştiinţe Economice, Facultatea de Ştiinţe Juridice, Sociale şi Politice, Facultatea de Litere, Facultatea de Mecanică şi cea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor.

Ultimele două scot locuri la concurs doar la centrul teritorial de la Galaţi, iar celelalte au locuri speciale şi pentru centrele de la Tecuci şi Focşani. O singură specializare, cea de Administraţie Publică, scoate la concurs locuri şi la Tulcea.

Înscrierile au loc în perioada 12-22 iulie, afişarea rezultatelor fiind programată pentru 24 iulie. De asemenea, pentru locurile rămase libere se va mai organiza o sesiune de admitere, în luna septembrie.

Taxă de înscriere - 100 de lei fiecare dosar depus

Taxele de înscriere şi de studiu la Universitatea „Dunărea de Jos” rămân aceleaşi de anul trecut. Pentru înscriere, candidaţii trebuie să achite câte 100 de lei pentru fiecare dosar depus. La fiecare facultate se depune un singur dosar, indiferent de numărul de specializări pentru care optează candidatul.

În acelaşi timp, Senatul „Dunării de Jos” a aprobat păstrarea nivelului taxelor de şcolarizare de anul trecut. Astfel, taxa pentru un an de studiu va fi în continuare de 2.100 de lei, excepţie făcând specializarea „Farmacie” de la Facultatea de Medicină, cu 2.700 lei pe an, şi specializarea „Asistenţă medicală generală”, cu numai 1.500 lei pe an.

Puteţi scăpa de dat bani: taxă transferabilă

La Universitatea „Dunărea de Jos”, admiterea pe unul dintre locurile cu taxă nu înseamnă că studentul va plăti în toţi anii de studiu. La finalul primului an, în funcţie de medie se face un nou clasament pe baza căruia se stabileşte cine plăteşte taxă şi cine nu. Potrivit conducerii universităţii, acest sistem stimulează concurenţa şi creşte calitatea educaţiei.

A doua sesiune - calendarul admiterii din septembrie

Locurile rămase libere în urma sesiunii din iulie vor putea fi ocupate în sesiunea din septembrie. Calendarul din toamnă începe cu înscrierile (6-10 septembrie), continuă cu susţinerea probelor, afişarea rezultatelor şi depunerea diplomelor în original (11-12 septembrie), urmând ca redistribuirile şi afişarea listelor finale să aibă loc până pe 14 septembrie.

CLICK AICI pentru toate informaţiile de care aveţi nevoie pentru a face o alegere corectă

Citit 2037 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.