Gălăţenii bolnavi, acum mai săraci

Gălăţenii bolnavi, acum mai săraci
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

De la 1 iulie a intrat în vigoare noul mod de stabilire a preţului de referinţă al medicamentelor. Regulile s-au schimbat, iar acum compensarea se face în funcţie de grupa terapeutică din care face parte medicamentul. Cu alte cuvinte, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) returnează farmaciilor banii pe medicamentele care au cel mai bun raport calitate/preţ din fiecare grupă.

Pacienţii gălăţeni s-au temut, încă de dinainte de aplicarea sistemului, că vor fi obligaţi să plătească împovărător de mult pentru a-şi putea procura tratamentele vitale. Din nefericire, foarte mulţi dintre ei au avut dreptate.

„În general, se plăteşte mai mult”

Informaţii suplimentare ne-a oferit farmacistul Maria Stratulat. „Da, putem spune că, în general, pacienţii care vin să îşi procure medicamentele plătesc mai mult. Asta nu înseamnă că nu există şi anumite produse în cazul cărora preţul a rămas acelaşi”.

„În momentul de faţă se compensează cel mai ieftin medicament dintr-o grupă. Sigur că există şi abordarea potrivit căreia se compensează cele mai eficiente medicamente din grupă”.

„Dar, cum pacienţii au adesea scheme terapeutice diferite, cine în afară de medic poate stabili dacă medicamentul cu pricina este sau nu cel mai eficient în cazul fiecărui pacient în parte?”, a precizat pentru „Viaţa liberă” farmacistul Maria Stratulat.

Aceeaşi reţetă - preţ dublu

O cititoare ne-a semnalat un fapt nu tocmai de-a dreptul alarmant: pentru o reţetă cu mai multe medicamente pe care trebuia să le procure pentru tatăl cardiac a plătit dublu, după schimbarea sistemului de compensare. Cu alte cuvinte, a scos din buzunar nu 190 de lei, ci 380 lei.

O asemenea cheltuială este apăsătoare pentru oricine. Ce s-ar întâmpla dacă într-o astfel de situaţie s-ar afla un bătrân cu pensia minimă de 350 de lei? Banii n-ar ajunge nici măcar pentru medicamente, ce să mai vorbim despre regimul alimentar recomandat de medic, despre întreţinerea locuinţei şi despre orice altă nevoie neprevăzută care ar putea apărea.

Soluţia adoptată de medici

Evident, medicul care îşi cunoaşte pacientul este singurul care poate stabili schema terapeutică indicată, în fiecare caz. Nu de alta, dar fiecare pacient este unic, iar reacţiile sale la tratament pot fi unele particulare.

În cazul în care medicul constată că un medicament mai scump decât cel decontat de CJAS dă rezultate mai bune, îl va prescrie sau nu unui pacient cu venituri foarte mici, care oricum nu-şi va putea permite să şi-l procure?

„Nu suntem limitaţi în prescriere. Totuşi, am avut cazuri de pacienţi cărora le-am prescris medicamente şi care s-au întors cu reţeta de la farmacie spunând că nu-şi pot permite tratamentul. Ne-au rugat să le prescriem medicamente mai ieftine şi am făcut-o. Moral, nu puteam proceda altfel”, a precizat preşedintele Patronatului Medicilor de Familie din Galaţi, dr. Dumitru Mărăşescu.

Soluţie pe care a ales-o ministerul ar putea, ce-i drept, să reducă din presiunea care stă să strivească sistemul din Sănătate. Totuşi, ar putea la fel de bine să fie dăunătoare sau chiar fatală pentru mulţi dintre bolnavi.

Citit 869 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.