Sănătoşi şi în vremea potopului

Sănătoşi şi în vremea potopului
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Chiar dacă Dunărea nu ne-a potopit deocamdată, trebuie totuşi să fim deosebit de atenţi în ceea ce priveşte igiena personală şi provenienţa lichidelor şi alimentelor pe care le consumăm, ne atenţionează Compartimentul de Promovare a Sănătăţii din cadrul Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică.

Beţi doar apă îmbuteliată!

Sigur că un pahar cu apă de la robinet n-a omorât niciodată pe nimeni. La fel de sigur este că apa rece şi limpede de fântână este cea mai potrivită pentru a ne potoli setea atunci când suntem pe la rude, în judeţ.

Ei bine, în această perioadă ar fi bine să uităm şi de robinet şi de fântână şi să bem doar apă îmbuteliată, ne sfătuiesc specialiştii din cadrul DJSP. De asemenea, la prepararea laptelui praf pentru copii se va folosi doar apă îmbuteliată. Aceeaşi specialişti vă recomandă să folosiţi pentru gătit apă care a fost fiartă timp de 30 de minute şi apoi răcită.

Păstraţi alimentele în condiţii corespunzătoare!

Indiferent care vă erau obiceiurile alimentare, în vreme de inundaţii trebuie să consumaţi doar alimente ambalate corespunzător sau bine preparate termic. Spre exemplu, indiferent care este provenienţa cărnii pe care o folosiţi la gătit, vă putem spune cu siguranţă că nu e vremea pentru biftec tartar.

Fructele şi legumele trebuie spălate cu atenţie şi păstrate, evident, în condiţii de frig corespunzătoare, care să prevină deteriorarea lor.

Nu vă scăldaţi oriunde!

Păstrarea unei igiene corporale impecabile a fost întotdeauna obligatorie pentru evitarea îmbolnăvirilor de orice fel. Pe timp de inundaţii, normele în această privinţă sunt cu atât mai stricte.

După ce aţi intrat în contact cu apele Dunării sau afluenţilor, cel mai bine ar fi să vă spălaţi cu apă, săpun şi chiar să folosiţi un dezinfectant. Chiar dacă vă plac plimbările lungi pe faleză, ideal ar fi să evitaţi expunerea prelungită la temperaturi scăzute şi umezeală.

Specialiştii DJSP vă recomandă să nu atingeţi eventualele animalele moarte, ci să anunţaţi autorităţile în vederea evacuării leşurilor - surse evidente de infecţie.

Zilele trecute, în drum spre Brăila, am observat mai mulţi copii care coborâseră de pe dig până în apa tulbure, la scăldat. Riscul pe care ni-l asumăm în acest fel este unul foarte ridicat, ne atenţionează DJSP. Nici măcar nu este nevoie să avem leziuni la nivelul pielii pentru a contracta afecţiuni grave cum ar fi leptospiroza.

Nu în ultimul rând, în cazul în care observaţi că vă apar erupţii pe piele, că vă este greaţă, că vi se îngălbeneşte pielea sau suferiţi de pe urma diareei care nu cedează, indicat este să vă prezentaţi la cel mai apropiat medic, vă mai recomandă cei de la Compartimentul de Promovare a sănătăţii din cadrul DJSP.

Citit 886 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.