Se scurtează rezidenţiatul?

Se scurtează rezidenţiatul?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Lipsa acută de medici cu care se confruntă sistemul sanitar românesc, dar şi prevederile unei directive europene în domeniul educaţiei medicale superioare ar putea duce la reducerea perioadei de rezidenţiat în cazul a 37 de specialităţi.

Potrivit ordinului, printre specialităţile în cazul cărora perioada de rezidenţiat s-ar putea reduce cu un an se numără endocrinologia, bolile infecţioase, dermatovenerologia, expertiza medicală a capacităţii de muncă, endocrinologia, pediatria, recuperarea, balneologia, reumatologia, anatomia patologică şi epidemiologia.

Potrivit Ministrului Sănătăţii, Cseke Attila, ordinul urmează să intre în vigoare în circa două săptămâni.   

E preferat rezidenţiatul pe post

„În acest an, la sesiunea din noiembrie, vrem să dăm o mai mare importanţă rezidenţiatului pe post. Am cerut din judeţe posturile care ar putea fi ocupate prin această modalitate. În acest fel, medicul este legat, într-o oarecare măsură, de localitatea respectivă. Sigur că totul se va face cu impunerea unei reguli pe care candidatul trebuie să o cunoască de la început”.

„Vorbim despre faptul că el îşi asumă acel post pentru o anumită perioadă de timp. Şi până în prezent autorităţi locale din mai multe locuri din ţară au încercat să încheie contracte cu rezidenţii pentru a-i putea păstra”.

CITEŞTE AICI: Măsuri în vigoare, peste nici o lună

„Nu au reuşit şi, în absenţa unui cadru legal, s-a ajuns inclusiv la procese şi o parte dintre ei au plecat”, a declarat ministrul Sănătăţii. Cu o altă ocazie, Cseke Attila precizase că în cursul anului viitor se vor debloca posturi în sistem, din cauza lipsei de personal care poate influenţa calitatea actului medical.

Strategia ministerului ar putea rezolva parţial problema medicilor tineri şi valoroşi care după doar câteva luni de la momentul începerii activităţii se transferă din spitalele de provincie în marile centre universitare medicale.

Pacienţii din ţară ar putea considera măsura benefică, dat fiind faptul că vor avea mai uşor acces la serviciile unui medic bun. Rezidenţii, pe de altă parte, ar putea considera măsura o limitare evidentă a ritmului lor de avansare profesională.

Citit 882 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.