Fără restructurare nu există performanţă!

Fără restructurare nu există performanţă!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Măcar de n-ar fi tot pacientul gălăţean cel care ajunge să sufere, în urma transformărilor din sistemul sanitar

Oricât de neplăcute, reducerile din sistemul sanitar – fie că vorbim despre personal, fie că facem referire la numărul de paturi din spitale –sunt necesare dacă ne dorim eficientizare, este de părere ministrul Sănătăţii, Cseke Attila.

Gâlceava paturilor

Au trecut doar câteva săptămâni din momentul în care Ministerul Sănătăţii le aducea la cunoştinţă managerilor spitalelor gălăţene, prin ordine dedicate fiecărei instituţii în parte, că trebuie să-şi reducă numărul de paturi.

La momentul respectiv, directorul Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică, dr. Valentin Boldea, preciza că aceste reduceri nu vor îngreuna accesul bolnavului la asistenţă medicală, ci dimpotrivă, o vor accesibiliza.

Dr. Boldea făcea referire la tendinţa europeană de a trata în ambulatoriu, atunci când acest lucru este posibil, pentru a nu mai încărca bugetul Sănătăţii cu costurile cazării pacienţilor în spital.  Galaţiul urma să piardă 382 de paturi, potrivit ordinelor ministerului.

Ulterior, preşedintele filialei gălăţene a federaţiei Sanitas, Paraschiv Sălăvăstru, a precizat că reducerile fuseseră hotărâte din birouri, fără ca cei care le-au recomandat să cunoască realităţile Galaţiului. Tot potrivit liderului Sanitas, Spitalul de Boli Infecţioase contestase decizia de reducere a numărului de paturi.

Aflat la Galaţi pentru semnarea protocoalelor finale de descentralizare, Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a precizat marţi că suntem în acest moment cu jumătate de procent peste media europeană de paturi la mia de locuitori.

CITEŞTE AICI: Eficienţă maximă cu mai puţini angajaţi?

„Oricum, a afirmat ministrul, nicăieri în Europa nu se mai construiesc spitale cu mai mult de 400 de paturi.” Cu alte cuvinte, trebuie să facem sacrificii dacă ne dorim un act medical de o calitate superioară. Din nefericire, există şi secţii din spitalele gălăţene care, în ciuda adresabilităţii crescute, riscă să piardă paturi.

Ne întrebăm dacă vederea unui pat de spital în care suferă îngrămădiţi doi sau chiar trei bolnavi l-ar duce cu gândul pe ministrul Sănătăţii la conceptele de eficienţă şi act medical de o calitate sporită.

Citit 629 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.