Spitalul Bolnavilor Cronici

Spitalul Bolnavilor Cronici
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Spitalul din Iveşti a trecut din administrarea Ministerului Sănătăţii, în cea a Consiliului Judeţului * 30 de paturi pentru circa 40.000 de gălăţeni din cinci comune * 116 ani de istorie medicală: ascensiune şi declin * Potenţialul spitalului este unul destul de mare dar, din păcate, insuficient exploatat pentru moment *

Spitalul pentru Bolnavi Cronici din Iveşti are în prezent o capacitate de 30 de paturi, toate aşezate în saloane proaspăt renovate. În medie, la triaj se prezintă circa 9 – 10 pacienţi pe zi, dar nu toţi rămân internaţi. 

Unii dintre ei îşi petrec într-un pat de salon nu mai puţin de 14 zile – atât cât spune legea că poate fi internat un bolnav cronic -, iar alţii se întorc acasă imediat ce au primit îngrijiri medicale.

Aceştia din urmă au nevoie doar de ajutor de urgenţă şi poate că - în cazul în care respectivele urgenţe nu sunt majore – ar putea să bată drumul şi până la Camera de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean.

Le este, însă, în mod evident, mai comod să ceară ajutor din partea medicilor unui spital mai apropiat de casă. În prezent, spitalul deserveşte circa 40.000 de gălăţeni, din Umbrăreşti, Iveşti, Lieşti, Griviţa, Hanu Conachi şi parţial, din Nămoloasa.   

„Dacă în privinţa asigurării asistenţei medicale pentru bolnavii internaţi ne descurcăm bine, în ceea ce priveşte acoperirea acestor urgenţe care mai apar avem ceva probleme, din cauză că, deocamdată, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) nu ne decontează medicamentele pe care le folosim în acest scop. Dar, dacă vine un bolnav care îţi cere ajutorul, poţi să-l refuzi?”, se întreabă retoric managerul Spitalului de Boli Cronici de la Iveşti, dr. Sorin Baican.

Reabilitarea e în curs

Pe o finanţare obţinută în prealabil, una dintre aripile spitalului a fost renovată pe de-a întregul. Tocmai în acest spaţiu complet reabilitat s-au organizat saloanele pentru bolnavi: unele pentru femei, altele pentru bărbaţi.

Există şi o rezervă cu trei paturi, dar şi un salon în care îşi duc povara bătrâneţilor gălăţeni care, apăsaţi de boală, au rămas şi fără familii şi fără locuinţe.

„Pe femeile astea le ţinem internate 14 zile, după care se mai duc alte câteva zile pe unde pot. Apoi iar le mai internăm… Oricum, starea lor de sănătatea justifică pe deplin şederea într-un spital ca al nostru”, mai spune dr. Baican.

Din aripa nouă, trecem într-o alta, aflată în proces de modernizare. S-au montat deja geamuri termopan, cu bani din finanţarea precedentă. În martie s-a aprobat un proiect de finanţare în valoare de 100.000 de lei, care ar trebui să ajungă şi pentru reabilitarea acestui spaţiu.

„Se va investi aici în funcţie de destinaţia pe care o va primi spaţiul. Capacitatea spitalului ar putea creşte, dacă se va dori acest lucru. Adresabilitatea în creştere ar justifica o astfel de măsură. Am putea ajunge chiar până o capacitate de 120 de paturi, dacă vom avea posibilităţile financiare să ne extindem”, mai spune managerul Spitalului din Iveşti.

Spaţiul din vecinătatea clădirilor spitalului permite şi înfiinţarea unui centru medico-social, absolut necesar din punctul nostru de vedere, în condiţiile în care cele existente deja sunt pline până la refuz.”  

Bucătăria şi spălătoria

Pe la ora 9.00, când am păşit în bucătăria spitalului de la Iveşti,  bucătăreasa începuse deja să pregătească masa. Spaţiile folosite, recondiţionate, au un aspect curat şi luminos. 

Meniul zilei – ciorbă de legume şi sărmăluţe. „De regulă, nu prea avem bani de carne. Dar încercăm ca meniul – chiar şi vegetal – să fie unul potrivit pentru bolnavi”. Alocaţia zilnică de hrană este de 7 lei pentru un bolnav, ne explică directorul economic, Georgeta Iordache.

„Dar să ştiţi că nu dăm bani pe orice, precizează managerul spitalului. Mai avem sponsori, ne mai ajută şi Arhiepiscopia prin intermediul bisericii din sat. La un moment dat am cules nişte vişine de pe aici şi am făcut gem. Trebuie să ne gospodărim aşa cum putem. De altfel, noi am şi zugrăvit singuri o parte a exteriorului spitalului”, mai spune dr. Sorin Baican. 

Spălătoria este şi ea curată şi dotată cu maşini de spălat. „Am putea spăla aici pentru mult mai mulţi bolnavi, dacă ar fi cazul. Evident, într-o astfel de situaţie ne-ar trebui şi mai multe spălătorese”, apreciază managerul.

Investiţii care pot produce bani

„Avem aici şi un spaţiu care a fost proiectat pentru a juca rolul unei unităţi de primiri urgenţe. Din nefericire, proiectul a fost abandonat. Dar, cu o investiţie de circa 100.000 de lei, am putea face aici saloane cu un grad ridicat de confort, cu plată. Ar fi o sursă bună de venit pentru spital”, apreciază dr. Sorin Baican.

De asemenea, laboratorul de analize ar putea fi o sursă serioasă de venit, dacă ar primi autorizaţie RENAR (necesară pentru a putea presta servicii decontate de CJAS în regim de ambulatoriu) şi ar fi dotat cu o cantitate suficientă de reactivi.

În curtea spitalului, pe o mică movilă, se păstrează încă o infrastructură al cărui rost nu ne-a fost clar. Managerul spitalul ne-a explicat însă că aici Ceauşescu începuse o staţie de biogaz.

Nu ştim cât de fezabil ar fi un astfel de proiect astăzi, dar poate că un reprezentant autorizat al noului administrator al spitalului ar putea afla.      

Mingea e în terenul nostru

Dacă până acum mai puteam arăta cu degetul spre Ministerul Sănătăţii, întrebându-ne supăraţi de ce nu primim mai mulţi bani pentru investiţii în acest spital, acum cea mai mare parte a responsabilităţii revine comunităţii locale.

Cu cât se va investi mai mult, cu atât spitalul vă căpăta mai multă independenţă financiară şi, poate, va ajunge chiar să îşi recapete statutul de altădată: 120 de paturi, la începutul anilor 90.

Linie de gardă cu cinci medici

Ca orice spital, şi cel de boli cronice de la Iveşti are linie de gardă, asigurată de cinci medici. Printre aceştia se numără, bineînţeles, dr. Sorin Baican, managerul unităţii şi dr. Negoiţă Caraman, fostul manager al spitalului.

Linia de gardă este completată de alţi trei medici care vin de la Tecuci. În plus, în incinta spitalului de la Iveşti se află şi un cabinet stomatologic, cu medic. Farmacistul fără de care sistemul intern nu ar putea funcţiona lucrează cu jumătate de normă.

Spitalul din Iveşti are în organigramă 50 de posturi, dintre care doar 37 sunt ocupate în prezent.,

Citit 1000 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.