Transpiraţia excesivă şi inamicii ei

Transpiraţia excesivă şi inamicii ei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Printre cele mai neplăcute reacţii ale corpului uman, transpiraţia este totuşi o reacţie naturală şi sănătoasă a organismului. Temperaturile ridicate, efortul fizic sau emoţiile puternice sunt principalele motive care determină eliberarea prin piele a unei cantităţi de lichid care variază de la o persoană la alta.

Explicaţia este simplă: transpiraţia funcţionează ca un mecanism de termoreglare a temperaturii corpului care trebuie menţinută la nivelul constant de 37 de grade Celsius. Imediat ce organismul se supraîncălzeşte, glandele sudoripare transformă excesul de căldură în apă pe care o elimină prin pori.

E lesne de înţeles că pe timp de vară aceste glande au ceva mai mult de lucru faţă restul perioadei anului, motiv pentru care transpiraţia poate deveni abundentă.

Problema cu adevărat jenantă este mirosul neplăcut care însoţeşte sudoarea. Deşi la origine transpiraţia nu are miros, aceasta capătă un iz neplăcut atunci când intră în contact cu bacteriile de pe suprafaţa pielii. Apariţia deranjantelor emanaţii are legătură directă cu stilul de viaţă al fiecăruia.

Igiena corporală, medicamentele, alimentaţia sau îmbrăcămintea sunt doar câţiva dintre factorii care pot influenţa sau chiar schimba compoziţia transpiraţiei.

Apă, săpun şi antiperspirant

Este bine de ştiut că tratamentul cu amfetamine sau curele cu vitamine din gama B-urilor stimulează glandele sudoripare. La fel şi condimentele, brânzeturile, carnea, alcoolul sau cafeaua favorizează apariţia secreţilor urât mirositoare ale pielii. Drept urmare, măsurile cele mai eficiente în cazul transpiraţiei sunt cele de prevenire.

Igiena corporală este principala metodă de distrugere a bacteriilor care favorizează apariţia mirosurilor neplăcute, iar antiperspirantele cu formule antibacteriene - aplicate imediat după spălare - ţin la distanţă microorganismele responsabile de mirosul urât.

Se recomandă, de asemenea, purtarea textilelor naturale, care permit pielii să respire şi schimbarea zilnică a hainelor care intră în contact direct cu pielea.

Bolile care se ascund în spatele transpiraţiei

Apariţia unei transpiraţii abundente, greu de ţinut sub control, poate semnala o problemă de sănătate pentru diagnosticarea căreia este bine să ne adresăm unui medic.

„Există şi cauze medicale care pot determina o intensificare a transpiraţiei. O creştere a transpiraţiei nocturne apare în cazul tuberculozei şi este chiar unul dintre simptomele de bază pentru diagnosticarea acesteia. În tulburările endocrine apar de asemenea modificări ale transpiraţiei, la fel ca şi în afecţiuni ale tiroidei sau a modificărilor hormonale. Diabetul, afecţiunile cardiace sau cele psihiatrice pot cauza şi ele sudoarea excesivă”.

„Din păcate prin piele nu se elimină doar apa şi substanţele nefolositoare ci şi minerale. Vorbim de calciu, potasiu sau magneziu, elemente care sunt chiar necesare funcţionării organismului. De aceea pe perioada verii se şi recomandă un supliment de vitamine şi minerale care să compenseze pierderile din organism”, ne sfătuieşte medicul Valentin Boldea, directorul Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică Galaţi.

Inamicii mirosului neplăcut

O metodă naturală pentru înlăturarea transpiraţiei excesive este consumul zilnic de ceai de salvie, plantă care reduce activitatea glandelor sudoripare. Ceaiul este recomandat mai ales celor care transpiră din cauza emoţiilor puternice.

O altă plantă cu efect antibacterian este rozmarinul. Dizolvă zece picături de ulei esenţial în 30 ml de apă şi aplică soluţia obţinută în zonele unde pielea transpiră în exces.

Pudra de talc sau bicarbonatul de sodiu sunt alte remedii binecunoscute care combat sudoarea. Imediat după duş acestea se aplică ca o pudră în zonele cu probleme - axile, tălpi sau palme - acolo unde pielea începe să dea primele semne de transpiraţie.

Citit 1236 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.