Deshidratarea - un semnal de alarmă

Deshidratarea - un semnal de alarmă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Îndemnul pe care îl auzim adesea la radio şi tv de a consuma cel puţin doi litri de lichide zilnic nu este nici pe departe un clişeu. Corpul uman conţine, în proporţie de 70 la sută apă care, natural, se pierde sau se evaporă prin transpiraţie, lacrimi sau urină. În aceste condiţii, deshidratarea poate deveni o problemă majoră care, nerezolvată la timp, duce la apariţia unor boli grave.

Deshidratarea apare mai ales atunci când aportul de apă este foarte scăzut, dar şi în cazul în care cantităţi însemnate din acest lichid sunt eliminate din corp prin vărsături, diaree sau efort fizic. Deficitul de apă poate fi uşor recunoscut prin senzaţia de oboseală, ritmul rapid al inimii, ameţeală, crampe musculare sau gura şi ochii uscaţi.

Aceste simptome apar din cauză că organismul nu mai poate asigura necesarul de lichid pentru ca sângele să circule normal, iar persoana în cauză poate intra într-o stare de şoc care să îi pună în pericol viaţa.

Setea atrage boli

Problemele cauzate de lipsa apei din corp sunt multiple şi variate, de la constipaţie şi balonare până la dereglări de tensiune, ameţeli şi epuizare.

Persoanele care înlocuiesc apa cu sucul sau berea suferă adesea de dereglări ale digestiei, iar cele care beau prea puţină apă suferă de dureri ale stomacului şi sunt predispuse ulcerului.

Deshidratarea poate fi vinovată şi de senzaţia de nas înfundat, de kilogramele în plus, eczeme, coşuri, infecţii şi, pe termen îndelungat, de apariţia ridurilor şi îmbătrânirea prematură a pielii.

Iată câteva sfaturi simple care pot preveni starea de slăbiciune şi chiar bolile produse de deshidratare. Nu vă bazaţi pe senzaţia de sete! Deshidratarea apare cu mult înainte de a vă simţi gura uscată. Se recomandă consumul zilnic a până la 10 pahare de lichid (echivalentul a doi litri) în zilele caniculare şi consumul unei cantităţi mai mari de apă în timpul efortului fizic.

Este indicată, de asemenea, reducerea sau chiar eliminarea cofeinei, a alcoolului şi a băuturilor carbogazoase care sporesc riscul de deshidratare şi îmbogăţirea regimului alimentar cu legume şi fructe care au un conţinut ridicat de apă. Ideal ar fi să avem întotdeauna la îndemână o sticlă de apă oriunde ne-am afla, acasă, la serviciu, în parc, la cumpărături sau în vacanţă.

Citit 762 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.