Investiţii externe în şcolile româneşti

Investiţii externe în şcolile româneşti
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cu puţin ajutor de la statul român şi cu unul ceva mai consistent, venit de la organismele financiare externe, în judeţul Galaţi se construiesc ori se reabilitează mai multe instituţii de învăţământ. În acest moment, la nivel naţional se află în derulare trei programe de investiţii, beneficiari fiind sute de elevi sau preşcolari gălăţeni.

Conform datelor oferite de doamna Vasilica Susma, inginer de investiţii la Inspectoratul Şcolar Judeţean Galaţi, este vorba despre Programul de incluziune socială, Proiectul pentru Reabilitarea Infrastructurii Şcolare şi Proiectul pentru Reforma Educaţiei Timpurii.

Grădiniţă destinată romilor

Pe componenta investiţională a Programului de incluziune socială în România, la Galaţi se construieşte una dintre cele 27 de grădiniţe proiectate la nivelul întregii ţări. Noua construcţie din localitatea Podoleni, comuna Barcea, este destinată copiilor din familiile rome.

Lucrările la grădiniţă sunt în derulare şi, dacă se respectă graficul, acestea ar trebui să se încheie la sfârşitul anului. Fondurile sunt asigurate de Banca Internaţională pentru  Reconstrucţie şi Dezvoltare şi de Guvernul României.

Extinderi şi modernizări

Alte 13 unităţi şcolare sunt în planul de lucrări, de data aceasta în Proiectul pentru Reabilitarea Infrastructurii Şcolare (PRIS), finanţat de Banca Europeană de Investiţii, Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei şi Guvernul României.

Dintre cele 13 lucrări, două vor fi scoase la licitaţia de execuţie în această lună, iar reabilitarea efectivă ar trebui să înceapă din septembrie. Este vorba despre lucrări de consolidare la Şcoala din Schela şi despre extinderea şi modernizarea Şcolii din Costache Negri. Termenul de finalizare este un an de la începerea lucrărilor.

În cazul celorlalte 11 unităţi de învăţământ s-a realizat proiectarea şi se pregătesc licitaţiile de execuţie, şantierele de lucru urmând să se deschidă în martie 2011.

În total, din 2004, de când se derulează, la nivel naţional, PRIS, în judeţul Galaţi au fost reabilitate, modernizate sau construite zece şcoli sau grădiniţe.

În rural, prima grădiniţă cu program prelungit

Până în 2012, Guvernul României şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare vor investi şi în alte unităţi de învăţământ noi. Astfel, în judeţul Galaţi, Proiectul pentru Reforma Educaţiei Timpurii (PRET) aduce fonduri necesare construirii a 13 grădiniţe şi reabilitării altora cinci. Dintre unităţile preşcolare noi, una este în Tecuci, două în municipiul Galaţi, iar restul în mediul rural.

PRET înlesneşte şi construirea primei grădiniţe cu program prelungit din mediul rural, la Frumuşiţa. În majoritatea cazurilor, lucrările sunt la stadiul incipient, abia pregătindu-se licitaţiile de proiectare a lucrărilor.

Citit 588 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.