Atenţie când vă cumpăraţi garaje!

Atenţie când vă cumpăraţi garaje!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Vă puteţi trezi că aţi dat banii degeaba, căci Primăria poate refuza să reînnoiască vechiul contract de închiriere *   

Gălăţenii care doresc să îşi cumpere un garaj, tentaţi, poate, de preţurile în scădere (provocate de criză) nu ar trebui să se entuziasmeze prea uşor!

S-ar putea trezi cu banii daţi pe garaj, dar fără posibilitatea de a încheia un contract de închiriere cu Primăria pe noul bun obţinut. Iar regula este simplă: fără contract de închiriere, garajul se demolează!

Aceeaşi avertizare se aplică şi în cazul cumpărării de spaţii comerciale, module, chioşcuri, a anunţat, ieri, în mod cât se poate de oficial, viceprimarul municipiului Galaţi Nicuşor Ciumacenco:

„În cazul în care regimul juridic al construcţiei provizorii se modifică prin vânzare-cumpărare, donaţie, înstrăinare forţată (executare silită, lichidare judiciară, etc), Primăria Municipiului Galaţi îşi rezervă dreptul unilateral de a refuza încheierea contractului de închiriere a terenului cu noul proprietar al construcţiei provizorii”. 

„Proprietarii construcţiilor provizorii amplasate pe un teren pentru care nu s-au încheiat contracte de închiriere au obligaţia desfiinţării construcţiilor şi aducerii terenului la starea iniţială. În caz contrar, construcţiile provizorii vor fi desfiinţate pe cale administrativă”.

Decizia în baza căreia Primăria refuză să reînnoiască contractele cu noii proprietari ai garajelor şi/sau chioşcurilor nu este nouă ; este vorba despre o dispoziţie a primarului Dumitru Nicolae, emisă în urmă cu doi ani.

Totuşi, spune vicele Nicuşor Ciumacenco, «la Primărie vin persoane care au cumpărat astfel de bunuri şi constată că, din păcate, nu mai pot reînnoi contractele. Această decizie se aplică fără excepţie de când sunt eu viceprimar ».

Vicele recunoaşte însă că există variante de a ocoli o astfel de situaţie : noii proprietari pot da banii, dar în acte să rămână tot cei vechi (şi astfel nu se schimbă contractul), sau pur şi simplu nu se mai cumpără garajele, ci se subînchiriază.

Soluţie întâlnită în plan real din ce în ce mai des, dar, care « este greu de depistat » pentru a fi înlăturată, spune viceprimarul. Ciumacenco a mai precizat că refuzul Primăriei de a reînnoi contractele se bazează pe faptul că aceste obiective sunt considerate provizorii, iar în contractele de închiriere există o prevedere clară ce spune că în cazul înstrăinării construcţiei, expiră şi contractul de închiriere.

Motiv pentru care cine s-a păcălit şi a cumpărat, neputând apoi să intre şi în legalitate, nici măcar nu are câştig de cauză dacă dă Primăria în judecată pe motiv că, să spunem, nu poate beneficia de ce a achiziţionat.

Este drept, în ultimii ani au existat câteva exemple, în oraş, de chioşcuri demolate, însă numărul acestora este foarte mic. În schimb, sunt la îndemnâna oricui are ochi să vadă exemple de garaje ivite, peste noapte, ca ciupercile după ploaie, prin cartiere, sau a celor care şi-au schimbat proprietarii (cu acte în regulă!), în ultimii ani.

Iar până la reglementarea unor astfel de aspecte, o avertizare de genul celei făcute de viceprimar rămâne, până la urmă, ca titlu informativ, pentru cei (puţini) care încă mai au respect faţă de autorităţi. Căci lipsa obrazului subţire faţă de noţiunea de autoritate se compensează cu prezenţa… pilelor.

Citit 1557 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.