Cinematografia la Galaţi, un film ieftin!

Cinematografia la Galaţi, un film ieftin!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Din 9 cinematografe, oraşul nu mai are decât… jumătate de sală! * Legislaţia greoaie şi lipsa de interes locală au transformat cinematografia din Galaţi în sport extrem *

Numărul impresionant al gălăţenilor care se reunesc, în fiecare seară, pe platoul din faţa Casei de Cultură a Sindicatelor, pentru a viziona câte un film – în cadrul Festivalului de Film „Future Movie” - demonstrează faptul că oamenii nu şi-au pierdut absolut deloc interesul pentru arta marelui ecran. Un motiv pentru autorităţile locale şi organizatori să  concluzioneze că redeschiderea cinematografelor este o necesitate!

Oraşul cu jumătate de cinematograf

Din cele 8 cinematografe şi o grădină de vară, câte au existat la Galaţi, a mai rămas o… jumătate de cinematograf. Jumătate, pentru că incinta din Ţiglina I este folosită atât pentru proiecţia de filme dar şi ca discotecă!

Proprietate privată, sala din Ţiglina nici măcar nu figurează pe lista sălilor de cinema de pe site-ul RADEF, la fel cum nu apare nici micuţa sală de proiecţii de filme 3 D (24 de locuri) din Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii…

Gălăţenii au mai fost amăgiţi cu ideea a 7 săli moderne de cinematograf în Euromall, investiţie începută în 2006, dar „îngheţată” din cauza crizei.

În rest, istoria se ştie: cinematografele Flacăra, Doina, Dacia, Dunărea, Republica, Popular şi Central au fost închise sau retrocedate proprietarilor ori transformate în cârciumi sau magazine.

În acest oraş în care, printre scaunele din Grădina de Vară, cresc copaci de dimensiunea celor din pădure, s-a deschis prima ediţie a Festivalului de Film „Future Movie”!

Un paradox explicabil, lasă să se înţeleagă organizatorii,  sugerând că proiectul festivalului a atras atenţia Centrului Naţional al Cinematografiei tocmai din acest motiv. Ar fi interesantă o plimbare în Grădina de Vară a oaspeţilor Festivalului de film digital şi efecte speciale. Decorul tropical ar putea câştiga premiul pentru efecte speciale în realitatea crudă!

* Corespondenţă şi atât

Spre deosebire de alte primării din ţară care s-au mişcat mai repede şi au apucat să preia cinematografele (Cluj, Arad), de 2 ani Primăria municipiului Galaţi poartă corespondenţă cu RADEF, pentru preluarea a cinci săli. Au fost 6 (Tiglina, Doina, Grădina de Vară, Dacia, Flacăra şi Republica), însă cea din urmă a fost retrocedată între timp.

Legislaţie există - Legea 303/2008, care prevedea ca sălile de cinematografe să fie trecute gratuit în proprietatea administraţiilor locale, cu obligaţia ca acestea să le păstreze destinaţia cel puţin 15 ani.

Însă, „noi am notificat de două ori RADEF. După a doua notificare ni s-a răspuns că s-a depus o contestaţie la Curtea Constituţională şi se aşteaptă o decizie. Prin decizia 269 din 16 martie 2010, Curtea Constituţională respinge excepţia de neconstituţionalitate înaintată, dar admite parţial cererea, în privinţa bunurilor mobile”.

„Cu alte cuvinte, administraţiile locale pot primi în proprietate sălile, dar bunurile mobile pot rămâne în proprietatea RADEF până la emiterea unui act administrativ care să reglementeze situaţia. Aceasta va fi şi motivarea pe care Primăria Galaţi o va trimite în cea de-a treia notificare pe care urmează să o facă la RADEF”, ne-a declarat purtătoarea de cuvânt al Primăriei municipiului Galaţi, Nicoleta Manole.   

Comentariu foto: Dacă Grădina de Vară  ar fi fost preluată de primărie, gălăţenii nu ar mai fi stat, seară de seară, să privească filme, pe ecranul improvizat din faşa Casei de Cultură a Sindicatelor

Citit 2213 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.