Repartiţie ilegală sau greşeală?

Repartiţie ilegală sau greşeală?
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

* Un candidat cu media 9,25 a aflat cu stupoare că postul pe care şi-l dorea a fost ocupat de o tânără care obţinuse doar nota 6,00 la concurs * „E inadmisibil să se acorde ilegal posturile”, spune profesorul nedreptăţit * Conducerea ISJ declară că e vorba doar de o greşeală, care va fi remediată *

Iată conţinutul unui mail primit pe adresa redacţiei noastre: „Mă numesc Stănilă Cristian şi sunt profesor de geografie. Anul acesta la concursul de titularizare am luat media 9,25, situându-mă pe locul al patrulea la aceasta disciplină. Cum au existat doar 3 locuri titularizabile la geografie (la Schela, Matca şi Tecuci), am rămas primul candidat care în etapa de repartiţie prin suplinire puteam să îmi fi ales post”.

„În data de 28 iulie 2010, când au fost repartiţiile pentru geografie m-am prezentat la Colegiul Naţional «Costache Negr». Având media cea mai mare, am venit în faţa comisiei de repartizare condusă de doamna inspector Luminiţa Cobzaru, cerând să predau la Şcolile nr.11 Tecuci şi nr. 1 din Tecuci (eu locuiesc în acest oraş), o catedră întreagă putându-se realiza din însumarea orelor libere pe geografie la cele două unităţi”.

„Mi-au răspuns că nu există în aplicaţie aceste şcoli, deşi eu văzusem pe internet că posturile erau disponibile. Au spus că poate s-au dat la continuitate (continuităţile fiind rezolvate cu o zi în urmă). Le-am spus că fosta profesoară nu a avut continuitate. Au dat-o din colţ în colţ, spunând că nu există posturile”.

„În final, am ales trei şcoli la 20 de km de Tecuci, ca să îmi iasă norma.  În oraş nu mai aveam ce să iau. În data de 2 august, pe site-ul www.titularizare.edu.ro s-au afişat repartiţiile şi surpriză: pe aceste două posturi figurează repartizată domnişoara Sonu Alice Mihaela, care la titularizare a obtinut nota 7.00, a făcut contestaţie şi în final a primit doar 6.00”.

„Menţionez că domnişoara a predat anul trecut limba engleză (este absolventă a specializării geografie - limba engleză), iar la examenul de titularizare de anul trecut (pe care l-a susţinut pe engleză) a obţinut nota 3.30”.

Informaţiile se verifică

Am verificat informaţiile din mail cu privire la notele celor doi candidaţi şi cu privire la posturile care le-au fost repartizate. Ele se confirmă întocmai. Profesorul Cristian Stănilă s-a documentat cu minuţiozitate (era normal, până la urmă, văzuse cu ochii lui catedrele libere şi a fost şocat de dispariţia lor).

În plus, am apreciat că profesorul a avut curajul să nu trimită scrisoarea anonim, ci dimpotrivă a însoţit-o cu toate datele de contact. Aşa că am aplecat urechea şi la informaţiile din partea a doua: „Făcând cercetări, am aflat de la profesorii de limba franceză că în aceeaşi zi (28. 07. 2010) această domnişoară a venit însoţită de un domn în timp ce se repartizau posturile pe franceză (profesorii de la această disciplină au fost repartizaţi înainte de cei de la geografie), a vorbit cu doamna inspectoare Cobzaru şi i-a scos cele două şcoli din Tecuci din calculator”.

„Şi aceste informaţii pot fi confirmate de martori, profesori de franceză, care se aflau în acel moment în sală. Dorind o explicaţie, am sunat-o pe aceasta domnişoară. I-am spus că merg în audienţă la domnul inspector general, deoarece a obţinut postul ilegal. Nu a negat, s-a limitat la a-mi spune doar «Ok. Ok.»”.

„Am sunat la inspectorat şi domnul inspector general este în concediu. O să merg joi, 12. 08. 2010, la ora 11, în audienţă şi voi cere să mi se facă dreptate şi să îmi acorde posturile care mi se cuvin, datorită mediei obţinute la examen”.

„Este inadmisibil aşa ceva. Să se acorde ilegal posturi, pentru care unii au muncit să obţină note mari. Această domnişoară a obţinut repartiţia prin pile”, mai spune Cristian Stănilă în sesizarea pe care ne-a trimis-o.

Profesorul de franceză confirmă

Am  discutat apoi personal cu profesorul de geografie care mi-a dat şi numerele de telefon al domnişoarei Sonu şi al profesorului de franceză. Alice Sonu nu ne-a răspuns la telefon. Profesorul de franceză ne-a confirmat însă că aceasta a intrat în sală împreună cu inspectoarea Cobzaru, au mers la calculator unde i s-a dat hârtie de repartiţie.

„Mi-am dat seama imediat ce s-a întâmplat. Îl cunosc pe Cristian Stănilă. Am vorbit cu el ulterior, după repartiţie şi mi-a spus că este supărat. Eu am făcut legătura cu intrarea lui Sonu în sală, cu repartiţia primită de ea şi cu cele două posturi care au dispărut subit şi i-am spus toate acestea lui Cristian”.

„După ce s-au afişat repartiţiile posturilor pe site-ul ministerului, m-a sunat şi mi-a spus că într-adevăr Alice Sonu primise catedra de la cele două şcoli”, ne-a spus telefonic profesorul de franceză.   

„S-a făcut o greşeală, o vom repara”

Am încercat să vorbim cu inspectoarea Luminiţa Cobzaru, însă nu ne-a răspuns, lucru firesc, dat fiind că este în concediu. Am discutat apoi cu cealaltă inspectoare de la personal, Tatiana Saulea, care ne-a spus că sigur este o greşeală care va fi rezolvată când se întoarce Luminiţa Cobzaru din concediu: „Ştiţi, candidaţii mai vin şi dau şi date inexacte, iar noi suntem oameni, după ore în şir de repartiţie mai greşim”.

Inspectorul general adjunct Onuţ Atanasiu a fost însă mai norocos. A reuşit să vorbească cu inspectoarea Cobzaru, care a recunoscut că a greşit şi că va rescrie deciziile de repartiţie pe post, după ce se va întoarce din concediu. 

„S-a făcut o greşeală, o vom repara”, ne-a declarat Onuţ Atanasiu, fără însă a ne putea da amănunte despre cum s-a ajuns ca un candidat cu medie mult mai mică să primească repartiţie înaintea celui în drept. 

E posibil ca într-adevăr să fie o greşeală. Dar cine ne dă asigurări certe că, dacă profesorul de geografie Cristian Stănilă nu ar fi fost foarte vigilent, nu ar fi fost nevoit să facă un an de zile naveta la trei şcoli, iar domnişoara Sonu, cu nota 6, nu ar fi rămas să le predea elevilor din oraş?

Citit 7419 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.