Microbuzele şcolare, trase pe dreapta

Microbuzele şcolare, trase pe dreapta
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Unele maşini ale şcolarilor transportă mai des buletine de vot decât elevi excursionişti *

Dacă, în timpul anului şcolar, microbuzele elevilor sunt zilnic pe drum, între localităţile de baştină ale copiilor şi şcolile unde învaţă aceştia, în vacanţă, maşinile sunt trase, de regulă, pe dreapta.

Deşi regulamentul privitor la microbuze le îngăduie directorilor de şcoală să le folosească în activităţi extracurriculare, maşinile îşi dovedesc foarte rar utilitatea în  excursii cu elevii, la concursuri sau manifestări culturale ori sportive.

Preferinţă pentru alte maşini

Ca exemplu, în această vacanţă de vară, dintre cele 150-200 de avize pentru excursii sau tabere, înaintate la Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Galaţi, doar cinci prevăd că transportul elevilor se face cu ajutorul microbuzelor achiziţionate de Ministerul Educaţiei.

Restul au ales să ajungă la destinaţie şi înapoi cu trenul sau cu alte microbuze închiriate.

„În timpul anului şcolar, microbuzele sunt ceva mai solicitate, pentru excursii de weekend. Însă, în vacanţă, ele stau în curtea şcolilor. Elevii şi profesorii preferă transportul asigurat de firme private, pentru că e mai ieftin. Dacă merg cu microbuzul şcolar trebuie să plătească şoferul şi să-i asigure cazarea şi masa, pe lângă decontarea benzinei”, spune inspectorul şcolar general adjunct Onuţ Atanasiu.

Întrebat dacă un inconvenient pentru cadrele didactice nu este şi faptul că şcoala lor nu dispune de microbuz şcolar (cazul instituţiilor din mediul urban), inspectorul spune că maşinile pot fi împrumutate, dar că „se dictează un tarif, pentru că fiecare şcoală trage pentru ea”.

Până la Bârlad, pe jos?

Unele cadre didactice ne-au semnalat însă şi situaţii când, mai mult sau mai puţin motivat, n-au primit acceptul să folosească microbuzul. Profesorul Gheorghe Vasilace, de la Şcoala Ţepu, n-a mai făcut nici în ziua de astăzi o excursie programată la Bârlad, unde urma să-i ducă pe elevi la o piesă de teatru.

„În anul şcolar trecut, un coleg, profesor de sport, a solicitat la primărie acceptul să plece cu microbuzul la o întrecere sportivă, dar nu l-a primit. Am spus să încerc şi eu şi m-am dus la conducerea şcolii, în administrarea căreia se află, de fapt, maşina. Mi s-a spus că nu se poate, explicaţia oferită fiind că maşina nu ar avea RCA-ul făcut”, povesteşte profesorul, cu un gust amar.

În consecinţă, unele microbuze transportă mai des buletine de vot decât elevi excursionişti. În noiembrie 2009, de exemplu, buletinele de vot din 15 comune au ajuns la Prefectură cu ajutorul microbuzelor pentru elevi.

Microbuze sunt, dar mai trebuie

În mediul rural sunt repartizate 31 de microbuze, conform datelor ISJ Galaţi. Tecuciul nu are, deocamdată, niciunul. În municipiul Galaţi funcţionează două maşini, una pentru transportul elevilor din Fileşti la Şcoala 38, alta pentru membrii Clubului Sportiv Şcolar, acestea fiind, de fapt, microbuzele destinate iniţial Palatului Copiilor şi, respectiv, Liceului de Artă „D. Cuclin”. Alte trei maşini există la sediul ISJ, dar acestea sunt folosite doar în activităţile din proiectele în cadrul cărora au fost achiziţionate. Pentru a acoperi însă necesarul real din anul şcolar următor, ar mai fi nevoie de cel puţin alte cinci mijloace de transport.

Citit 1314 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.