Student în ţară, student în afară

Student în ţară, student în afară
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Facultatea în străinătate, un moft sau o şansă unică pentru absolvenţii de liceu? Studenţia în România, timp şi bani pierduţi sau primul pas în cariera visată? De la două tinere, proaspăt absolvente ale Colegiului Naţional „Vasile Alecsandri” (CNVA), am încercat să aflăm ce argumente au tinerii pentru alegerile lor.

Alice Basuc se va specializa în domeniul managementului la Londra, iar colega ei Andreea Fetecău va urma Medicina în Bucureşti.

Argumente pentru plecare

Alice Basuc (FOTO 2), admisă la University College of London (cotată a patra în lume), precum şi la alte patru universităţi, toate din Marea Britanie, nu îşi vede viitorul în România.

„Mă duc în afară să studiez pentru binele meu şi al viitoarei mele familii. Nu pot să risc să rămân în ţară”, spune, calculată şi hotărâtă, Alice, o studentă pe care o recomandă rezultatele foarte bune la concursurile de matematică şi de engleză.

Tânăra crede că principalul atu al universităţilor din străinătate constă în dotarea lor excelentă. „De exemplu, în domeniul bio-chimiei, laboratoarele noastre nici nu se compară cu cele din instituţiile străine”, explică Alice.

Un alt argument îl constituie relaţia profesor - student. „În afară există un tutore la fiecare zece studenţi. Îi îndrumă, le dă sfaturi, le răspunde la nelămuriri. În România nu există aşa ceva”, a aflat fosta elevă de la alţi studenţi gălăţeni plecaţi la universităţile din afară.

Pentru Alice, oportunităţile care i se vor oferi după terminarea studiilor au fost decisive în alegerea universităţii.

„Dacă aş fi rămas în Bucureşti, mi-ar fi fost frică. Poate nu mi-aş găsi un loc de muncă la nivelul aşteptărilor şi al valorii mele. Poate aş face compromisuri. Mi-e frică de eşec, de ratare, pentru că aici nu e apreciată munca aşa cum este peste graniţă. Pornesc de jos, dar am o garanţie mai mare că ajung în vârf”, crede Alice Basuc, conştientă de potenţialul său.

Contrargumente

Andreea Fetecău visează de când se ştie să lucreze într-un spital. A dat examen la chimie şi biologie şi a intrat la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” Bucureşti, la Medicină generală.

„Vreau să-mi îndeplinesc un vis şi cred că voi putea face asta şi în ţară. Da, într-adevăr, dotările sunt mai bune la universităţile din străinătate, unde studenţii îmbină în mod fericit teoria cu practica. Însă aici, în ţară, lucrurile sunt mai flexibile decât în sistemul din afară. Ca exemplu, eu am putut face deja practică în spitale şi am asistat chiar şi la operaţii”, îi răspunde Andreea colegei sale.

Tânăra combate argumentul oportunităţilor de la terminarea facultăţii cu cel al dezavantajelor din primii ani de studenţie:

„În afară, începutul este mai greu. Trebuie să te lupţi să depăşeşti barierele de comunicare într-o limbă străină, apoi pe cele de adaptare. Pe când cei care rămân în ţară se pot concentra numai asupra studiului, nu mai pierd timp preţios”.

Andreea crede că tinerii suficient de competitivi care încep o facultate în ţară nu îşi închid drumurile. Dimpotrivă, şi ei au oportunitatea să urmeze diverse cursuri de specializare sau chiar să lucreze în Occident ori peste Ocean.

Balanţa financiară

În ceea ce priveşte costurile de şcolarizare, balanţa înclină greu când este vorba despre alegerea unei facultăţi în străinătate. Alice Basuc trebuie să se pregătească pentru o studenţie extrem de costisitoare, de minim 220 de lire sterline pe lună (masă, cazare, alte cheltuieli), pe când colega ei care a ales Bucureştiul nu-şi face probleme aşa de mari legate de viitoarele cheltuieli.

Controversă deschisă

„La sfârşitul liceului a fost o controversă serioasă între colegii de clasă, legată de universităţile din străinătate. S-a spus că unii dintre cei care pleacă în afară sunt admişi doar pe bază de dosar şi nu pe baza cunoştinţelor sau că aceştia pot pleca doar pentru că părinţii au posibilitatea să-i susţină financiar”, povesteşte Andreea.

În acest an, o treime dintre absolvenţii de CNVA au fost admişi la universităţi din afara ţării, iar restul au rămas în ţară, din diferite motive. Cele două foste colege cred însă că munca şi seriozitatea pot învinge orice obstacole, indiferent de locul unde ajung.

„Eu îmi bazez concepţia de viaţă pe următoarea ecuaţie: înveţi - munceşti - reuşeşti”, spune Alice, completată de Andreea: „Cred că putem reuşi oriunde, iar succes există atât în ţară, cât şi peste graniţă”.

Citit 1932 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.