Medicamente care ne pot ucide

Medicamente care ne pot ucide
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Substanţele care ne ţin în viaţă, atunci când suntem bolnavi, pot de asemenea să ne ucidă fulgerător * Diferenţa dintre un trai  confortabil şi o moarte aproape sigură o face dozajul * Ca să nu vă puneţi viaţa în pericol, respectaţi cu precizie dozele indicate de medici atunci când vă administraţi tratamentul prescris * Dacă  pastilele sunt cumpărate fără prescripţie, cereţi sfatul farmaciştilor *

Nu puţine sunt cazurile de pacienţi gălăţeni care ajung în Urgenţe şi apoi în serviciul de Terapie Intensivă a Spitalului Clinic de Urgenţă Galaţi după ce şi-au administrat medicamente în exces, în ciuda atenţionărilor medicilor şi farmaciştilor.

Unele dintre aceste medicamente care provoacă hemoragii şi îi aduc pe pacienţi la un pas de moarte se eliberează pe bază de prescripţie medicală, iar altele se pot cumpăra din farmacii fără reţetă.

Însă indiferent de substanţele pe care le introduceţi în organism, trebuie să ţineţi cont de un lucru: o cantitatea prea mare de medicamente vă poate dăuna şi chiar ucide. Tocmai de aceea e indicat să cereţi sfatul medicul sau al farmacistului.

Pericolul anticogulantelor luate cu pumnul

Detalii despre unul dintre cele mai severe cazuri de supradozaj de medicamente din ultima vreme ne-a oferit purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic de Urgenţă Galaţi, dr. Nicolae Bacalbaşa.

„Există un număr extrem de mare de pacienţi care iau în permanenţă substanţe care scad gradul de coagulare a sângelui. Dintre aceştia, unii au valve artificiale ale inimii sau fibrilaţie axială - o tulburare de ritm a contracţiilor inimii”.

„Toate aceste produse numite anticoagulante sunt de fapt nişte otrăvuri, care pot fi folosite şi ca medicamente. Tocmai de aceea ele trebuie dozate cu foarte multe atenţie. În caz contrar, administrarea lor duce la incapacitatea sângelui de a se mai coagula”, a precizat dr. Bacalbaşa.

O astfel de problemă medială poate pune viaţa pacientului într-un real pericol. Din nefericire, numărul celor care ajung în situaţii critice nu este deloc redus.

„Avem o mulţime de oameni care vin cu hemoragii digestive superioare, care varsă şi pierd sânge digerat prin scaun, care pierd sânge pe nas şi uneori mai rar cu hemoragii în interiorul cutiei craniene”, aminteşte şeful secţiei ATI din cadrul Spitalului Judeţean.

Caz rar prin gravitate

„Am avut chiar ieri, la spitalul nostru, un caz mai rar - eu n-am mai văzut aşa ceva, deşi am ceva timp de când tot văd bolnavi. Este vorba despre un domn de 68 de ani care lua permanent nişte aşa numite antivitamine K - un anticoagulat. Le-a luat într-o cantitate excesivă, iar la vârstnici este foarte greu să urmăreşti periodic, prin intermediul laboratorului, doza administrată”.

„A rezultat sângele incoagulabil, iar omul s-a internat în spital cu o insuficienţă cardiacă. A început să respire din ce în ce mai prost şi datorită unor metode de vizualizare cu ultrasunete s-a văzut că are o colecţie de lichid în jurul inimii - între cord şi pericard - care creştea. A fost operat de urgenţă - o incizare prin intermediul căreia s-a drenat sângele”.

„Ca să trăieşti nu trebuie numai să munceşti ca să mănânci, ci trebuie să fii atent şi la ce medicamente iei. Deocamdată, omul a scăpat. Totuşi, atenţie la anticoagulante”, a conchis purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic de Urgenţă Galaţi.

Şi aspirina sau paracetamolul pot fi periculoase

În lunile din urmă, la Terapie Intensivă au ajuns la mai mulţi pacienţi de diferite vârste care luaseră aspirină sau paracetamol.

De la situaţiile dramatice, cum ar fi cel al unei vârstnice căreia necazul i s-a tras de la o singură tabletă administrată pe fondul unui ulcer mai vechi s-a ajuns până la cazurile în care tineri din mediul rural au considerat că răceala se vindecă mai bine cu 4-5 aspirine decât cu una singură.

Rezultatul: nici n-au mai simţit efectele răcelii din pricina hemoragiilor digestive severe care i-au secătuit de puteri şi i-au adus la un pas de moarte.

Citit 23803 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.