Şcoli fără apă în România lui 2010

Şcoli fără apă în România lui 2010
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* 20 de unităţi de învăţământ nu au apă curentă * 8 grădiniţe, deschise în continuare la parter de bloc * 18 localuri improprii care necesită reparaţii * 4 instituţii cu grupuri sanitare deteriorate * 17 şcoli sau grădiniţe cu şantiere în lucru * Alte 17  nu au apă potabilă sau au diferite probleme cu grupurile sanitare *

Şcoli lipsite de apă curentă, localuri cu apă nepotabilă, grădiniţe la parter de bloc, instituţii de învăţământ cu grupuri sanitare în paragină sau cu şantierul în sala de clasă.

Pe 15 septembrie, zeci de unităţi de învăţământ din judeţul Galaţi îi vor primi pe elevi în aceleaşi condiţii ca acum un an. Sau chiar şi mai proaste, pentru că diferite lucrări aşteaptă să fie terminate de luni bune.

Aproape 90 dintre cele peste 500 de instituţii şcolare gălăţene nu vor reuşi să îndeplinească nici în acest an minimele condiţii pentru autorizaţia sanitară.

Apa curentă, eterna problemă

Nici în România anului 2010 autorităţile locale nu se pot lăuda că le asigură copiilor condiţiile minime de igienă, ca într-un stat european civilizat. Probleme au 20 de instituţii, însă, culmea, una dintre ele, Grădiniţa nr. 13 Tecuci, este situată în mediul urban, unde standardele ar trebui să fie cu totul altele.

Celelalte 19 instituţii de învăţământ sunt în mediul rural. Este vorba despre şcolile şi grădiniţele din Hânţeşti, Poiana, Urleşti, grădiniţele din Tecucel, Vizureşti, Drăgăneşti, Ghingeşti, Fundeni, Priponeşti, Ciorăşti, Cişmele şi despre Grădiniţa nr. 2 Lieşti.

Unele instituţii sunt racordate la apă curentă, dar aceasta nu este potabilă. Este cazul şcolilor primare şi grădiniţelor din Vădeni şi Vârlezi, Şcoala Primară Crăieşti, Grădiniţa Vlădeşti, Grădiniţa nr. 2 Matca, Şcoala nr. 3 şi Grădiniţa nr. 3 din Matca.

Grădiniţe la parter de bloc

Invariabil, grădiniţele de la parterul blocurilor nu primesc autorizaţie sanitară din cauza spaţiului inadecvat lucrului cu prichindeii. Deşi desfiinţarea acestor instituţii a fost anunţată nu de puţine ori de către responsabilii Ministerului Educaţiei, ele, funcţionează totuşi pentru că restul grădiniţelor nu ar face faţă solicitărilor.

În anul şcolar următor, la parterele blocurilor din municipiul Galaţi vor funcţiona 7 grădiniţe, în timp ce la Tecuci doar una va fi deschisă într-un asemenea loc.

Alte grădiniţe nu sunt autorizate sanitar pentru că au grupul sanitar în exteriorul clădirii (este cazul Grădiniţei Fileşti), nu au destule WC-uri raportat la numărul de copii (Grădiniţa nr. 15 Galaţii), sunt degradate (Priponeşti) sau nu sunt adecvate pentru preşcolari deoarece grădiniţa împarte acelaşi local cu şcoala (Vasile Alecsandri).

Şantierele din şcoli

Mai bine de 30 de unităţi şcolare au localuri improprii, care necesită reparaţii sau au lucrări în derulare. Nici într-un caz, nici în celălalt, elevii nu vor găsi condiţii optime pentru învăţat. În această situaţie sunt, de exemplu, grădiniţele din Pechea, Bălăbăneşti, Lungeşti, Brăhăşeşti, Cuza Vodă sau Buciumeni şi mai multe şcoli, printre care cele de la Gohor, Aldeşti, nr. 6 Tecuci, nr. 11 Tecuci, Grupul Şcolar „Eremia Grigorescu” Tg. Bujor.

Cum Ministerul Educaţiei a sistat robinetul investiţiilor, cel mai probabil, aceste unităţi şcolare nu vor avea cum să-şi finalizeze lucrările.

De altfel, inspectorul şcolar general Doru Resmeriţă se declară optimist când spune că, dintre cele 86 de unităţi de învăţământ fără autorizaţie sanitară, doar maxim 20 la sută vor reuşi să-şi remedieze problemele până la 15 septembrie.

Şi, dacă tot vor funcţiona fără aviz, aşa cum se întâmplă de fapt de ani de zile, de ce ne mai încurcăm şi cu obţinerea lui?

Citit 1056 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.