Medici gălăţeni cer demisia ministrului

Medici gălăţeni cer demisia ministrului
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Lipsurile din Sănătatea gălăţeană sunt tot mai mari *  Din ce în ce mai mulţi medici vor să emigreze * Sfatul nostru: nici măcar nu vă gândiţi să vă îmbolnăviţi într-o astfel de perioadă *

Într-o conferinţă de presă, preşedintele filialei gălăţene a Colegiului Medicilor, dr. Dumitru Cristea, a precizat că organizaţia profesională pe care o reprezintă cere demisia ministrului Sănătăţii, Cseke Attila.

Dr. Cristea susţine că această atitudine a Colegiului se datorează faptului că ministrul s-a comportat ca o „muscă fără cap” şi nu a făcut nimic în timpul mandatului său pentru a sprijini Sănătatea.

„N-a făcut nimic pentru sistem!”

„Potrivit domnului ministru, medicul care lucrează în sistemul de stat n-ar trebui să aibă dreptul să lucreze şi în privat. Ori, asta era ultima gură de oxigen a medicului. Se spune că salariile au scăzut, în Sănătate, cu 25 la sută. De fapt, dacă vă veţi uita pe fluturaşii de salariu, veţi observa că salariile au scăzut cu până la 50 la sută”, susţine dr. Cristea.

Ca o dovadă a stării dezastroase în care a ajuns sistemul gălăţean, preşedintele Colegiului, otorinolaringolog (ORL-ist) ca specializare, dă exemple din propria arie de activitate. Din spusele sale, medicii ORL-işti gălăţeni nu au, în acest moment,  truse cu instrumentar absolut necesar pentru intervenţii de urgenţă în anumite situaţii ce pun viaţa pacientului în pericol.

„Este vorba despre truse care ar costa maxim 5.000 de euro şi cu care am putea extrage, spre exemplu, un bob de porumb care s-a umflat, la nivelul căilor respiratorii. Niciun judeţ limitrof nu are astfel de dotări de maximă necesitate”.

„Dacă am avea un astfel de caz, ar trebui să-l trimitem la Bucureşti, la «Grigore Alexandrescu». Pe drum, pacientul ar trebui intubat şi supravegheat. În caz contrar, ar putea muri”, mai spune dr. Cristea.

Mulţi medici se gândesc să plece

„În ultimii trei ani, 135 din cei 800 de medici înscrişi la Colegiul Medicilor Galaţi ne-au solicitat acte care să le permită să plece în străinătate”, adaugă dr. Dumitru Cristea.

Evident, nu toţi au plecat. Totuşi, e îngrijorător faptul că tendinţa de migrare este tot mai accentuată.  Să ţinem cont de faptul că, de unele singure, aparatele medicale nu-i vindecă pe oameni.

E nevoie de profesionişti adevăraţi care să o facă. Iar dacă cei mai mulţi vor emigra, în timp ce sistemul vă sărăci în continuare, singura şansă la supravieţuire a gălăţeanului de rând rămâne... să nu se îmbolnăvească niciodată.

Citit 1757 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.