Viaţă grea pentru personalul medical

Viaţă grea pentru personalul medical
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Cine nu poate suporta condiţiile de muncă are opţiunea emigrării * 70 la sută din personalul medical gălăţean a luat deja în calcul această soluţie * Cu aproape fiecare plecare de pierdut are, bineînţeles, pacientul *

„Viaţa liberă” vă prezenta recent concluziile alarmante ale unui studiu realizat de cadre didactice şi profesori din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos” în cadrul unui proiect al Sindicatului „Solidaritatea Sanitară”.  Vă informam atunci, citând studiul respectiv, că circa 70 la sută din membrii personalului medical intenţionează să emigreze sau ar putea emigra, dacă situaţia vieţii personale le-ar permite-o.

Revenim acum cu detalii despre concluziile unui alt studiu de profil care vizează calitatea vieţii personalului medical din România.

O muncă periculoasă

Potrivit concluziilor studiului, 77,6 la sută dintre cei intervievaţi au precizat că se expun unor condiţii de muncă periculoase (52 la sută) sau foarte periculoase (25,6 la sută).

„57,6 la sută dintre repondenţi declară că sunt nevoiţi să-şi cumpere echipamentul individual de muncă; în acelaşi timp 18 la sută dintre ei declară că nu au echipament individual de protecţie, iar 49,2 la sută consideră că acesta este insuficient”, precizează autorii studiului, care au reţinut şi câteva răspunsuri ale membrilor personalului medical.

„Nu primim nimic la angajare, decât un halat. Primim o jumătate de kilogram de spirt şi un pachet de vată pe o lună de zile pentru îngrijirea a 30 de bolnavi pe o perioada de 7 zile”. 

Sau „la noi în spital nu este nimic, de la mănuşi şi seringi le dăm listuţă să-şi cumpere. Nu mai spun de protecţia noastră, care nu există, noi ne cumpărăm mănuşi, halate...”, susţine un alt membru al personalului medical.

Studiul mai atestă că „81,6 la sută dintre salariaţi consideră riscul de îmbolnăvire profesională la locul de muncă drept ridicat şi foarte ridicat, principalele boli pe care riscă să le contracteze personalul fiind hepatita, TBC şi HIV”.

Ce e bun şi ce e rău în sistem?

Personalul intervievat a precizat că nemulţumirile legate de locul de muncă au la bază, în 40 la sută din cazuri, condiţiile grele de muncă.

Nu trebuie uitaţi nici cei 33,6 la sută dintre repondenţi care sunt nemulţumiţi de faptul că trebuie să lucreze în timpul sărbătorilor legale şi nici cei 32,8 la sută care acuză lipsa timpului care ar trebui dedicat familiei sau propriei persoane. 30 la sută dintre repondenţi au declarat că epuizarea la locul de muncă este un motiv de nemulţumire.

La polul opus, principalele motive de satisfacţie ale celor care lucrează în sistemul sanitar gălăţean sunt: realizarea profesională (32,8 la sută), siguranţa la locul de muncă (24,4 la sută), venitul decent (9,6 la sută) şi poziţia socială (4,4 la sută).

Citit 1078 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.