Cui îi pasă de Colegiul „Cuza”?

Cui îi pasă de Colegiul „Cuza”?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

De pe 13 septembrie 2010, Colegiul Naţional „Alexandru Ioan Cuza” ar fi trebuit să se mute într-un sediu nou, spaţios şi modern. Construcţia campusului „Cuza” a început în urmă cu 2 ani, într-un proiect finanţat generos de Ministerul Educaţiei.

Dar, deja o obişnuinţă când vine vorba despre proiectele pe termen lung, construcţia nu e nici pe un sfert terminată, iar cei 800 de elevi stau cu chirie în imobilul retrocedat Fundaţiei evreieşti „Caritatea”.

Reprezentanţii şcolii şi ai primăriei nu pot oferi garanţii că lucrările la campus se vor finaliza curând, nici că actualul contract de închiriere poate fi prelungit la nesfârşit şi nici că vor găsi spaţii adecvate pentru clasele şi cancelaria de la „Cuza”.

Contractul de chirie expiră în decembrie

Lunar, Primăria Galaţi plăteşte Fundaţiei „Caritatea” o chirie de aproximativ 6.000 de euro. Contractul de închiriere expiră chiar la mijlocul anului şcolar, pe 31 decembrie 2010. Deşi recent nu au purtat discuţii cu Fundaţia „Caritatea”, nici autorităţile locale şi nici reprezentanţii şcolii nu îşi fac probleme că elevii vor fi daţi afară în timpul iernii.

„Până acum, am prelungit de două ori contractul de închiriere şi, din ultimele discuţii, de la începutul verii, înţeleg că în acest an şcolar rămânem în acelaşi sediu. Din toamna viitoare e posibil să ne mutăm în alt loc, dar la fel de probabil ar fi să rămânem pe loc. În niciun caz nu ne pierdem personalitatea juridică”, ne-a spus directorul colegiului, Cristian Gabriel Enache, nemulţumit că instabilitatea privind sediul colegiului a provocat panică şi printre părinţi. 

Aşteptând fonduri cu datorii neachitate

În ciuda faptului că proiectul campusului nu a mai primit finanţare de doi ani, directorul speră într-o schimbare a norocului. Investiţia, care ar asigura spaţii de învăţământ pentru elevi şi de cazare pentru profesori, dar şi sală de sport şi cantină, a fost evaluată la 15 milioane de lei. Din aceştia, ministerul a alocat în jur de 2 milioane de lei.

Constructorul complexului „Cuza” a făcut chiar lucrări în avans, în speranţa că banii vor veni pe bandă rulantă. Nu s-a întâmplat aşa, ministerul fiind dator şi la ora actuală pentru lucrările executate în avans.

„Anul acesta, pe investiţii, se va aloca în jur de două milioane de lei, însă doar pentru terminarea sau achitarea unor lucrări din judeţul Galaţi aflate în stadiu avansat”, ne-a precizat inspectorul şcolar general Doru Resmeriţă, lăsând să înţeleagă că datoria către constructorul campusului „Cuza” nu poate fi achitată nici în perioada care a mai rămas din 2010. 

Bătăi de cap în loc de sediu nou

Proiectul Campusul „Cuza” a adus, până acum, numai bătăi de cap. Pe de o parte, pentru că noul sediu nu e gata, Primăria cheltuieşte în continuare bani de chirie. Pe de altă parte, pentru că există un proiect de sediu nou, pentru care a alocat deja bani, nici ministerul nu poate da gir cumpărării imobilului unde stau elevii chiriaşi.

„În acest caz, doar primăria ar putea să aloce bani pentru achiziţionarea clădirii. Ar costa mai puţin decât continuarea lucrărilor la campus”, este de părere inspectorul şcolar general.  

În plus, Şcoala Gimnazială nr. 7 „Constantin Brâncoveanu”, din Ţiglina II, în curtea căreia a început construcţia campusului, a rămas fără teren de sport. Deoarece ar fi trebuit modernizată în acelaşi proiect, şcoala nu a putut beneficia nici de alte fonduri de reabilitare de la minister. Iar conducerea şcolii gimnaziale a fost nevoită să investească bani ca să izoleze zona şantierului din curte, transformat în loc de cazare pentru boschetari.

Ce se va întâmpla cu elevii de la „Cuza”?

Telefonic, un consilier al Fundaţiei „Caritatea” a liniştit apele, declarând că, deocamdată, nu se pune problema ca actualul contract de închiriere să nu fie prelungit. De asemenea, nici nu se pune stringent problema vânzării sediului unde învaţă momentan elevii, a mai precizat reprezentantul fundaţiei.

Totuşi, în condiţiile în care bugetele locale strâng cureaua, iar noul campus este departe de a se finaliza, conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Galaţi s-a gândit la eventuale soluţii pentru mutarea colectivului. Soluţiile nu sunt însă viabile.

S-a vehiculat că elevii de la „Cuza” ar putea învăţa la Colegiul Tehnic „Traian”, directorul Gabriel Enache excluzând această alternativă, pentru că „Traian” e departe de zona centrală, iar şcoala şi-ar pierde elevii.

Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean a propus, în vară, alte două sedii. Şcoala nr. 7 nu are însă nicio clasă liberă, iar fosta Şcoală nr. 8, din Ţiglina I, este plină ochi, fiind ocupată de o grădiniţă, de două şcoli particulare şi de… Ordinul gălăţean al asistenţilor medicali şi al moaşelor.

Deci, cui îi pasă cu adevărat de colectivul de elevi şi de profesori de la prestigiosul colegiu şi de soarta celei mai mari investiţii din învăţământul gălăţean, campusul „Cuza”?

Cazul este cunoscut, dar… atât

„Deocamdată este un contract de închiriere, care funcţionează. În momentul în care contractul va expira, se va prelungi, astfel încât să nu punem în pericol desfăşurarea cursurilor. Pe de altă parte, vreau să vă spun că am discutat această problemă cu inspectorul general Resmeriţă şi dumnealui are o gândire închegată pe tema şcolilor. Urmează să constituim o comisie mixtă, în cadrul căreia să analizăm fiecare caz în parte, inclusiv situaţiile în care şcolile pot fi comasate”, a declarat, ieri, viceprimarul Nicuşor Ciumacenco.

Acesta a adăugat însă că „orice decizie privind cumpărarea clădirii sau construcţia unui nou sediu al liceului se va lua doar de către Consiliul Local Galaţi”. (Maria Măndiţă)

Citit 2319 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.