Nemulţumiri strigate în stradă la Spitalul Judeţean Brăila

Nemulţumiri strigate în stradă la Spitalul Judeţean Brăila
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Preşedintele CJ, Gheorghe Bunea Stancu, ne-a declarat că este convins de implicarea politică în aceste proteste * Marţi şi miercuri, angajaţii Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila - recent preluat în administrare de Consiliul Judeţean - au devenit grevişti de nevoie, după cum au susţinut şi în faţa prefectului Dumitru Popa, motivaţia fiind nu doar de natură salarială, ci şi ca urmare a intenţiei CJ de a face masive disponibilizări * Mulţi dintre protestatari sunt nemulţumiţi şi de liderii de sindicat, care nu i-au ajutat suficient * O echipă de la Ministerul Sănătăţii se află acum în control la unitatea spitalicească brăileană *

Când au aflat că este posibil să nu primească a doua zi salariile, şi aşa diminuate ca urmare a deciziei guvernamentale de tăiere a 25 la sută din veniturile salariale ale bugetarilor, aproximativ 400 de angajaţi - infirmiere, brancardieri, asistente - de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila au ieşit marţi, 14 septembrie, să protesteze în curtea unităţii. A fost un protest spontan, după cum au afirmat în faţa presei şi a reprezentanţilor forţelor de ordine care au sosit imediat la faţa locului.

Motivaţia grevei spontane a fost strigată de mulţi dintre cei prezenţi: iminenţa micşorării drastice a veniturilor salariale şi prin diminuarea la maximum a sporurilor, anunţata reducere de personal. O recentă hotărâre a Comitetului Director de la Spitalul Judeţean prevede reducerea şi chiar desfiinţarea unor sporuri, hotărâre despre care şi reprezentanţii Inspectoratul Teritorial de Muncă afirmă că ar putea fi atacată.

Protestatarii au scandat lozinci împotriva managerului spitalului, Rodica Sin, dar şi a preşedintelui Consiliului Judeţean (CJ) Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, mai ales că se ştia de proiectul de hotărâre al CJ prin care s-a propus reducerea numărului de angajaţi cu 416, de la peste 1.900 câţi sunt în prezent.

La protest s-au alăturat la scurt timp şi angaţi din rândul personalului TESA, vizaţi şi ei de disponibilizările despre care mai apoi s-a spus că vor fi în număr mai mic, poate în jurul a 150 de angajaţi. Au fost şi incidente nu tocmai plăcute, personalul firmei de pază a spitalului provocând un conflict violent, aplanat de jandarmi şi poliţişti.

Negocieri la Prefectură

Ieri dimineaţă, protestele au continuat, tot în faţa spitalului şi la fel au fost strigate nemulţumirile şi revendicările. S-au alăturat şi medici, iar prefectul judeţului Brăila - Dumitru  Popa - s-a deplasat personal la faţa locului pentru a-i invita pe protestatari să-şi desemneze un grup de dialog, împreună şi cu reprezentanţi la vârf ai Casei Judeţene de Asigurări. Nemulţumiţi de lipsa unui rezultat pozitiv, unii dintre salariaţi au afirmat că vor fi schimbaţi liderii de sindicat din unitatea spitalicească.

Concomitent, situaţia a fost luată în vizor de Ministerul Sănătăţii, care a trimis imediat o echipă în control la Brăila.

„Trebuie să ne gândim la pacienţi”

Merită urmărită şi declaraţia preşedintelui CJ referitoare la această situaţie. „Problema salariilor şi sporurilor nu este problema Consiliului Judeţean, ci a membrilor Consiliului Director al Casei de Asigurări. Dacă unii înţeleg că spitalul se ţine numai cu salarii, atunci e grav. Eu aş pune problema pacientului, care vine de acasă cu medicamente şi cu cele necesare în tratament, la operaţii. Nu mi se pare corect ca acest lucru să se întâmple într-un spital, aşa cum era situaţia până acum”.

„Noi am făcut o grămadă de investiţii şi se pare că angajaţii au fost dezinformaţi, pentru că ei cred că toate investiţiile s-au făcut în dauna salariilor lor. Eu înţeleg ca brăileanul sau oricare alt pacient să aibă un tratament corect, să nu vină de acasă cu medicamentele, să aibă o tratare decentă în spital”, ne-a precizat Gheorghe Bunea Stancu, subliniind şi că este convins de implicarea politicului, demersuri iniţiate „cu siguranţă de fostul manager, Ştefan Mihăilescu”  ori de reprezentanţi ai partidului de guvernământ.

Citit 667 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.